reklamı kapat

POPÜLER

Spotify LOG Tasarım

Daniel Ek, kurucusu olduğu Spotify’ın CEO’luğunu bırakma kararı aldı

 - Güncelleme: 30 Eylül 2025 15:08

Daniel Ek, sürpriz bir adım atarak Spotify CEO’luğunu bırakma kararı aldı. Dünyanın en popüler müzik servisinde yönetim değişiyor.

Spotify’ın kurucusu ve CEO’su Daniel Ek, yaklaşık yirmi yılın ardından görevinden ayrılacağını açıkladı. 1 Ocak 2026’dan itibaren şirketin yönetim kurulu başkanlığına geçecek olan Ek’in yerini, Spotify’ın eş başkanları Alex Norström ve Gustav Söderström (çift CEO olarak) üstlenecek. Bu sürpriz gelişme hakkında bir açıklama yapan Ek, “Başkan olarak artık vaktimin çoğunu uzun vadeli strateji, sermayenin doğru şekilde yönlendirilmesi, regülasyonlarla ilgili çalışmalar ve Spotify’ın önümüzdeki on yılını belirleyecek kararlara ayıracağım. Yeni dönemde Gustav ve Alex bana rapor vermeyi sürdürecek, biz de yönetim kurulumuzla birlikte yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Spotify en son Türkiye merkezli bir gelişmeyle gündeme gelmiş, şirkete Rekabet Kurumu yeni bir soruşturma başlatmıştı. Yeni soruşturma hakkında yapılan resmi açıklama şöyle olmuştu: “Müzik sektöründe son yıllarda hız kazanan dijital dönüşüm, dinleyicilerin abonelik ücreti ödeyerek ya da reklam izleyerek istedikleri şarkıya anında ulaşabildikleri çevrim içi müzik platformlarını günlük yaşamımızın önemli bir parçası haline getirdi. Alışkanlıklarımızı köklü biçimde değiştiren bu platformlar, müzik endüstrisindeki rekabet dinamiklerini de etkiledi. Rekabet Kurulu, çevrim içi müzik akış hizmetleri pazarında faaliyet gösteren Spotify hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Soruşturma iki temel iddia üzerine yoğunlaşacak: 1) Ayrımcılık iddiası. Spotify’ın müzik eserlerini çalma listelerine ekleme, sıralama, görünürlük ve öneri algoritmalarında hak sahipleri arasında ayrım yapıp yapmadığı incelenecek. 2) Yıkıcı fiyatlama iddiası. Spotify’ın Türkiye’de belirlediği abonelik fiyatlarının, rakiplerinin veya müzik eserleri üzerindeki hak sahiplerinin pazardaki faaliyetlerini zorlaştıracak şekilde düşük belirlenip belirlenmediği de soruşturma kapsamında incelenecek.

Rekabet Kurumu, 4 Temmuz’da başlattığı inceleme kapsamında şunları söylemişti: “Rekabet Kurulu’nun başlattığı incelemeden haberdarız. İnceleme kapsamında işbirliği yapıyor, süreci aktif olarak anlamaya çalışıyoruz ve Rekabet Kurulu ile hızlı ve yapıcı bir çözüme ulaşmak için çalışacağız. Spotify olarak, tüm faaliyetlerimizi yasal gerekliliklerle uyumlu şekilde yürütüyoruz, ancak incelemenin kapsamı ya da odağı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığımızdan şu aşamada daha fazla yorum yapamıyoruz. Türkiye’ye olan bağlılığımız son derece açık: Sadece 2024 yılında Türkiye müzik sektörüne 2 milyar TL’nin üzerinde ödeme gerçekleştirdik, Türkiye Top 50 listesinin yüzde 90’ını oluşturan Türk sanatçıları kapsamlı bir şekilde çalma listelerimize dahil ettik ve Türk sanatçıların global telif gelirlerinin artmasında kilit bir rol oynadık. Bu global telifler şu anda Türk sanatçıların platformumuzda elde ettikleri toplam kazancın yarısından fazlasını oluşturuyor.”

Spotify gelişmeleri yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici görünen elektrikli motosiklet konsepti: Zero SR-X