reklamı kapat

POPÜLER

Dev tablet rehberi

Motorola Xoom 2

Motorola Xoom 2
Bir zamanların efsane mobil cihaz üreticisi Motorola, çizgisini koruyarak “farklı” cihazlar üretmeye devam ediyor. Akıllı telefonları şu günlerde pek rağbet görmese de başarılı tablet ürünü Xoom ile yaratıcılık ve tecrübesini ortaya koyuyor. 2011 yılında piyasaya sürülen Motorola Xoom modelini hayli geliştiren firma, Xoom 2’de performanstan inceliğe kadar ciddi yenilikler sunuyor. Yeni tablet daha ince, daha hafif ve daha güçlü.

EKRAN
Motorola Xoom 2 üzerinde gerçekten çok başarılı bir ekran bulunuyor. 10,1 inç büyüklüğündeki ekran 1280 x800 piksel çözünürlük sunuyor. İnç başına düşen piksel sayısı ise yaklaşık 149. Xoom 2’nin ekranı bu değerlerle değil teknolojisiyle rakiplerinden ayrılıyor. Kapasitif dokunmatik ekran IPS LCD teknolojisiyle geliştirilmiş. 178 derece görüş açısıyla IPS LCD paneller mevcut en yüksek performanslı ekranlar. Bu sayede Motorola Xoom 2, canlı görüntü ve geniş görüş açısıyla tableti etkin bir şekilde kullanma imkanı sunuyor. Fakat Android’in ekran parlaklığını doğru bir şekilde ayarlayamaması sorunu bu tablette de maalesef mevcut. Çoğu zaman parlaklığı manuel olarak en yüksekte kullanma ihtiyacı hissediyorsunuz. Yine de Xoom 2, eğer ekranının piksel yoğunluğu daha yüksek olsaydı, çok daha başarılı olabilirdi. Ekranın beyaz dengesi de biraz farklı. Örneğin iPad ile karşılaştırıldığında daha sarı kalıyor. Motorola Xoom 2 ekranı parlama açısından da rakiplerinin biraz gerisinde kalıyor. Bu kadar kusuru örten tabi ki IPS LCD ekranın başarısı oluyor.

TASARIM – DONANIM
Motorola ürettiği her cihazda kendine has tasarım çizgisini korumayı başarabilen ve aynı zamanda güzel ürünler üretebilen nadir firmalardan. Xoom 2 tablette de hafif sert, siyah ve kırmızı renklerin hakim olduğu şık bir tasarım oluşturulmuş. Tabletin kenarları sıra dışı bir kesime sahip. Aynı kesik köşe tasarımı ekran jelatininden kutunun kendisine kadar tüm ambalajda tekrar ediyor. Motorola Xoom 2 tableti elinize aldığınızda gerçekten ince olduğunu hemen farkediyorsunuz. Sadece 8,8 mm kalınlığındaki tabletin herhangi bir çıkıntısı da yok. 599 gramlık ağırlığıyla da aynı boyutlardaki tabletler arasında en hafiflerden. Cihazın arka yüzünün büyük bir bölümü metal malzemeyle kaplanmış. Kenarlar kaymayı engelleyen siyah plastikle kaplı. Bu sayede hem tek hem de iki elde kusursuz bir ergonomi sunuyor. Başarılı tasarımıyla Xoom 2 tablet, Apple fanatiklerinin de dikkatini çekecek kadar şık. Motorola Xoom 2, 1,2 GHz saat hızında çift çekirdekli işlemci ve 1 GB RAM bellek ile çalışıyor. Dahili olarak 16 ve 32 GB kapasite seçenekleri mevcut. Ayrıca microSD kart kullanabiliyorsunuz. Diğer tüm cihazlarda olduğu gibi 32 GB kapasiteye kadar hafıza kartı kullanabiliyorsunuz. Hareket algılayıcı, jiroskop, dijital pusula ve barometre de tabletin yeteneklerini artıran özel bileşenler arasında.

BAĞLANTILAR
Tablet, bilgisayara alt kısmında konumlandırılmış standart micro-USB bağlantı noktası üzerinden bağlanıyor. Yine USB üzerinden şarj ediliyor. Standart 3,5 mm ses çıkışı ise tabletin üst kısmına yerleştirilmiş. Motorola Xoom 2’yi rakiplerinden farklı kılan bağlantı özellikleri mevcut. Üstte ses çıkışının yanında kızılötesi arabirimi bulunuyor. Bu sayede uzaktan kumanda uygulamalarını kullanarak tableti evrensel kumandaya çevirebiliyorsunuz. Diğeri ise alta yerleştirilen mini-HDMI bağlantısı. Bu da bildiğiniz üzere HDMI üzerinden yüksek çözünürlüklü televizyonlara içerik aktarmayı sağlıyor. 3G modeli de bulunan tablet yüksek hızlı HSPA desteğine sahip. Mobil cihazların olmazsa olmaz bağlantı türü Wi-Fi ve yanında Wi-Fi bağlantı noktası desteği mevcut. Bu sayede hızlı mobil internet bağlantısını çevredeki cihazlara paylaşabiliyorsunuz. Kablosuz bir diğer bağlantı ise Bluetooth.

İŞLETİM SİSTEMİ
Motorola Xoom 2 üzerinde işletim sistemi olarak Android 3.2.2 tercih edilmiş. Henüz bu model için versiyon 4 güncellemesi bulunmuyor. Fakat kısa zaman içinde sunulacaktır. Motorola işletim sistemi arayüzünde değişiklik yapmayı tercih etmemiş. Kullanıcı arayüzünün tamamı Android standardını yansıtıyor. Sadece arka plan resmi Motorola çizgisini yansıtıyor. Fakat öyle başarılı bir uygulama olmuş ki daha elinize almadan Motorola olduğunu anlayabilirsiniz. Kullanıcı tarafından düzenlenebilir boş ana ekran sayfaları, widget uygulamaları ve son çalıştırılan uygulamalar listesi, klasik Android deneyimini yansıtıyor.

UYGULAMALAR
Xoom 2 üzerinde tabii ki bazı uygulamalar yüklü halde geliyor. Fakat yine firmanın bu konuda yoğun bir çalışma yapmadığını hemen anlıyorsunuz. İşletim sisteminin takvim, hesap makinesi gibi standart uygulamaları Android standardı neyse o halde. Eğer Google servislerini kullanan biriyseniz Gmail hesabınızı girerek tüm servislerdeki içerik eşleme işlemlerinin otomatik yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. Giriş yapar yapmaz e-posta alıp gönderebilirsiniz. Tablette, iş hayatındaki kullanıcılara hitap eden Citrix Cloud, Fuze Meeting gibi uygulamalar ön yüklü olarak geliyor. Bunları bir kenara bırakırsak hemen her kullanıcının ilgisini çekecek Dijit isimli uygulamayı görüyoruz. Dijit, kızılötesi arabirimi sayesinde tüm elektronik cihazları tek bir uygulama ile tablet üzerinden kontrol imkanı tanıyor. Motorola kullanıcılara MotoCast isimli servis ile bilgisayardan tablete içerik paylaşımı imkanı tanıyan bir Galeri uygulaması sunuyor. MotoCast sadece fotoğraflara değil video ve müziklere de ulaşma imkanı tanıyor. Verilerinizi bir firmanın sunucusunda değil şahsi bilgisayarınızda tutarak daha güvenli bir dijital hayat yaşayabilirsiniz. Sık kullanılan ofis doküman formatlarını destekleyen Quickoffice HD de ücretsiz olarak sunulan uygulamalar arasında. Pro versiyonuna geçmek için satın almanız gerekiyor. Fakat uygulama bu haliyle de oldukça işe yarıyor.

PERFORMANS
Motorola Xoom 2, Android’in bu versiyonunda sahip olduğu bileşenlerle gerçekten yüksek performans sunuyor. İnceleme süresince arka planda çalışan birçok uygulamaya rağmen herhangi bir yavaşlama veya takılmaya şahit olmadık. Yüksek grafikli oyunlarda da olması gereken akıcılığı sundu. Android 4 güncellemesi ile performansın daha da yükseleceğinden kuşku yok. Fakat yine de benzer donanıma sahip rakiplerinde olduğu gibi 720p ve üzeri videolarda akıcılık sorunu yaşatabiliyor. Özellikle tarayıcı üzerinden akıcı videolarda bu sorun doruk noktasına ulaşabiliyor. Bu sebeple yüksek çözünürlüklü video izlemek için Google Play üzerinden gelişmiş video oynatıcı uygulamalarından birini kullanmalısınız.

KAMERA
Xoom 2 tablet üzerinde biri önde diğeri arkada iki adet kamera bulunuyor. Öndeki kamerayı kendinizi çekmek veya görüntülü görüşme yapmak için kullanabiliyorsunuz. Google Talk uygulaması üzerinden bunu kolayca gerçekleştirmek mümkün. Cihazın arka kamerası 5 megapiksel çözünürlük sunuyor. Fotoğrafın yanı sıra 720p video kaydı da yapabiliyorsunuz. Standart Android kamera uygulamasını kullanan cihaz, basit seçeneklerin ötesine geçemiyor. Yine de kullanımı kolay. Arka kamera tek bir LED lamba ile desteklenmiş. Ortaya koyduğu sonuçlar açısından kameranın orta seviye performans gösterdiğini söyleyebiliriz.

Motorola Xoom 2
Xoom 2’nin köşeleri kesik tasarımı onu rakiplerinden farklı kılıyor

Motorola Xoom 2
Tablet üzerinde standart Android uygulamalarının yanı sıra özel uygulamalar da var

Motorola Xoom 2
IPS LCD ekran görüş açısından gün ışığı performansına kadar her konuda başarılı

Motorola Xoom 2
5 megapiksel çözünürlük sunan kamera ile 720p video kaydı yapabilirsiniz

ARTILAR
IPS LCD ekran, başarılı tasarım

EKSİLER
USB Host desteği yok

ÜRÜN LİSTESİ VE KARŞILAŞTIRMA
Giriş
Apple Yeni iPad
Samsung Galaxy Tab 7.7
Asus Transformer Prime
Sony Tablet S
Motorola Xoom 2
Acer Iconia Tab A200
Karşılaştırma Tablosu