reklamı kapat

POPÜLER

Deloitte

Dikkat çekici araştırma; Sosyal medyayı en çok kullanan ülke belli oldu

Deloitte Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nın 2019 yılı sonuçları yayınlandı. Türklerin mobil cihaz kullanımına dair verilerin de paylaşıldığı araştırmada en dikkat çeken durum ise şu oldu; sosyal medya kullanımında Türkiye birinci sırada yer alıyor ve telefonda en çok oyunu yine Türkiye’deki kullanıcılar oynuyor.

Mobil cihaz kullanımının geldiği nokta hakkında önemli veriler sunan araştırmada, Türkiye özelinde öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Twitter ve Instagram kullanımında Türkiye birinci sırada
• Her gün telefonda oyun oynuyoruz
• Market alışverişleri artık akıllı telefonlarla yapılıyor
• Artık daha seyrek telefon değiştiriyoruz
• Telefon bağımlılığı mental ve fiziksel problemler yaratıyor
• ‘Kullanım şartları ve koşullarını’ okumadan kabul ediyoruz
5G’yi sabırsızlıkla bekliyoruz

Sosyal medya ile ilgili dikkat çekici araştırma

Sosyal medya kullanımında Türkiye yine birinci sırada: Türkiye’deki kullanıcılar sosyal medyayı diğer ülkelere göre daha çok seviyor ve kullanıyor. Cep telefonunda bulunan haberleşme uygulamaları incelendiğinde; Facebook, WhatsApp, Facebook Messenger ve Instagram en sık kullanılan uygulamalar. Türkiye’deki kullanıcılar analiz edildiğinde günlük sosyal medya kullanımında 2017 yılına göre 6 puan artış olduğu ve bu artışın da tüm yaş gruplarında olduğu gözleniyor. Cinsiyete göre sosyal medya ve haberleşme uygulamalarının kullanımı incelendiğinde ise; kadınlar ve erkeklerin kullanım sıklığının farklılaştığı uygulamaların Instagram, Snapchat ve TikTok olduğu görülüyor. Kadınların kullanım sıklığı oranları, erkeklere göre Snapchat’te 14 puan, Instagram ve TikTok’ta 12 puan daha fazla. Erkeklerin kullanımda kadınları geçtiği uygulamalar ise Twitter ve tanışma platformları.

Kullanıcılar her gün telefonda oyun oynuyor

Türkiye’deki kullanıcıların yüzde 55’i oyun oynamak için cep telefonunu tercih ediyor. Bu oran ile Türkiye’deki kullanıcılar anketin yapıldığı ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor. Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenlerin yaş grupları incelendiğinde ise en yüksek oranın yüzde 61 ile 35-44 yaş grubunda olduğu görülüyor.

Kullanıcılar artık daha seyrek telefon değiştiriyor

 Telefon değiştirme sıklığımız dövizdeki artış ve taksit düzenlemeleri nedeniyle 2017 yılına kıyasla azaldı. 2017 yılında son iki yıl içinde telefon değiştirenlerin oranı yüzde 64’ten yüzde 58’e düştü. Türkiye özelinde telefon değiştirme sıklığının azalmasında bazı ilave faktörlerin öne çıktığı düşünülüyor. 2017 yılından sonra döviz kurlarındaki dalgalanmaların ithal telefonlar üzerinde fiyat baskısı oluşturması tüketicilerin yeni telefon alma isteğini azalttı. (Döviz kurlarındaki dalgalanmaların yanında 2019 yılında BDDK’nın yaptığı taksit düzenlemesiyle birlikte fiyatı 3 bin 500 TL üzerinde olan cep telefonlarının alımında kredi taksit sayısı 6 ile sınırlandırılmıştı.)

Global Mobil Kullanıcı Araştırması’nın 6 kıtada 28 ülkeden 44 bin 150 kişinin katılımıyla gerçekleştiğini söyleyen Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Metin Aslantaş, bu araştırmanın mobil teknolojilerin hayatımızdaki yerine ve etkilerine dair geniş bir perspektif sunduğunu söyledi. Aslantaş, “Güncel durumu analiz ederken geleceğin nasıl şekilleneceğine dair öngörüleri de paylaşıyoruz. Bu anlamda sadece iş dünyasına değil, kültürel ve sosyal incelemeler yapan uzmanlara da bir veri kaynağı oluyor” dedi.

Rakamlarla Türkiye:

• Telefonunu devamlı kontrol etme ihtiyacı hissedenler: %46

• Aşırı telefon kullanımından dolayı fiziksel acı çekenler: %26

• Günde en az bir kere Instagram’da vakit geçirenler: %49

• Günde en az bir kere Twitter’da vakit geçirenler: %23

• Oyun oynamak için cep telefonunu tercih edenler: %55

• Akıllı telefondan her gün oyun oynayanlar: %50

İlginizi Çekebilir

Microsoft’un yeni nesil oyun konsolu