reklamı kapat

POPÜLER

Dünya Sağlık Örgütü: “Her yıl 1 milyonun üzerinde çocuk çevre kirliliğinden ötürü hayatını kaybediyor”

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı raporda üzerine konuşulması gereken çok önemli detaylar yer alıyor.

Sizlerle paylaştığımız her yeni elektrikli otomobil haberimizde, bu pazarın son yıllarda ciddi oranda ivmelenmesine neden olan etmenin çevre kirliliği olduğunu belirtiyoruz. Özellikle ulaşım sektöründe ciddi bir atımla çevreye olan etkinin azaltılması konusunda adımlar atan üretici ve yerel yönetimler insan hayatına doğrudan etki edecek seviyeye gelen hava kirliliğinin önüne geçmeyi amaçlıyor. Ülkemizi baz alarak konuştuğumuzda, çevremizde hava kirliliğinden ötürü doğrudan hayatını kaybeden insanları görmemiz pek olası değil lakin bizim etrafımızda kirliliğe bağlı ölümlerin görülmemesi, bu etkinin küresel bazda ortaya çıkarttığı bilançonun maalesef ciddi boyutlarda olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Dünya Sağlık Örgütünün yayınladığı son raporlar da bunun en ciddi ve dikkate alınması gereken kanıtlarından.


Dünya Sağlık Örgütünün resmi sitesinden yayınlanan raporlarda çevre kirliliğinin çocuklara olan korkutucu etkilerinin boyutları gözler önüne seriliyor. İki ayrı rapor olarak yayınlanan sonuçlarda dünya genelinde var olan çevre kirliliğinden ötürü her yıl beş yaşın altında 1,7 milyon çocuğun hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Organizasyonun yayınladığı birinci raporda; bu sayının içerisindeki doğrudan nedenlerin sıtma, ishal ve zatürreden ötürü olduğu ifade ediliyor. Özellikle temiz su kaynağının bulunmadığı bölgelerde sık görülen bu sebeplerden ötürü her yıl 500 binin üzerinde çocuk hayatını kaybediyor. İkinci raporda yer alan rakamlarsa çevre kirliliğinin geldiği boyutun korkunç bilançosunu gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği raporlara göre her yıl beş yaşın altındaki çocuklardan 570 binlik bölümü gerek dışarıdaki havanın kirliliği gerekse evlerde maruz kaldıkları sigara dumanından ötürü hayatlarını kaybediyor. Bu çocuklardan çoğu henüz ilk aylarındayken maruz kaldıkları kirli hava ve temiz olmayan su kaynaklarından ötürü hastalanıp bir yaşını dahi göremeyebiliyor.


Organizasyonun çevre kirliliğinin çocuklara olan uzun dönem etkileriyle ilgili yayıladığı raporda da ciddi detaylar mevcut. Küçük yaştan itibaren sigara dumanı yüzünden pasif içici konumuna gelen ve yaşadığı bölgedeki havanın kirli olmasından ötürü bu çocukların ilerleyen yaşlarda kronik astım ve nefes darlığı gibi problemlerle karşı karşıya kalacağının altı çiziliyor. Raporda ayrıca elektronik cihazlara çok fazla maruz kalan çocukların kanser olma riskinin de önemli oranda artış gösterdiği de ayrıca üzerinde konuşulması gereken detaylardan. Küresel ısınmanın hissedilir oranda artmasının ardından risk faktörleri de tüm canlılar için artmış durumda. Karbondioksit seviyesinin ve sıcaklık değerlerinin yükselmesi insanlar başta olmak üzere birçok canlıyı etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yüzde 44 olarak verdiği etki oranının da bizlere göstereceği üzere eğer bizden sonra yaşanılabilir bir dünya bırakmak istiyorsak hava kirliliği başta olmak üzere çevremize her zaman olduğundan daha fazla duyarlı davranmak durumundayız.