Dünya Sağlık Örgütü bu sefer “S.A.R.A.H.” adı verilen bir sağlık odaklı yapay zeka danışmanı ile ses getirmeyi başarmış durumda.
BBC’de yer alan habere göre Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 7 Nisan Dünya Sağlık Günü öncesinde kişilerin sağlıkla ilgili sorularına yardımcı olacak yeni bir yaratıcı yapay zeka aracını kullanıma sundu. Sağlık için Akıllı Yapay Zeka Kaynak Asistanı’nın İngilizce kısaltması olan “S.A.R.A.H.” adı verilen yeni yapay zeka yazılımı (Burada yer alıyor), kullanıcıların sorularını cihazlarının mikrofonu üzerinde dinliyor ve gerçek zamanlı olarak yanıtlıyor. Yanıtlar söylendiği kadarıyla ekranlarda yukarıdaki sanal karakter aracılığıyla sunuluyor. Araç bir dizi önemli sağlık sorunu hakkında bilgi sağlamak üzere oluşturulmuş ve S.A.R.A.H. şu anda İngilizce, Arapça, Çince, İspanyolca, Fransızca, Portekizce, Hintçe ile Rusça dillerini anlayabiliyor. WHO Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus bu konuda yaptığı basın açıklamasında, “Sağlığın geleceği dijitaldir. S.A.R.A.H. bize yapay zekanın gelecekte sağlık bilgilerine erişimi daha interaktif bir şekilde iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğine dair bir fikir veriyor” dedi. Yapay zekanın sağlık tarafındaki kullanımı özelinde başka firmalar da çalışıyor. Örneğin internet devi Google, sağlık odaklı geliştirilen özel yapay zeka sistemiyle gerçek testlere başlamış durumda. Geçtiğimiz aylarda “The Check Up” adı verilen bit sağlık hizmetleri etkinliği düzenleyen Google, burada ultrason sonuç değerlendirmeleri, tıbbi dil modelleri ve kanser tedavileri ile alakalı yeni yapay zekâ teknolojilerinden önemli paylaşımlar yapmıştı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Google, yeterli sayıda eğitimli uzmanın bulunmadığı bölgelerde ultrason cihazlarının kullanımında yapay zekânın çok önemli olduğunu düşünüyor. Firma sonuçların direkt olarak yapay zekâ tarafından değerlendirilebileceğini aktarıyor ve bu sayede örneğin meme kanserinin erken teşhisi gibi konularda büyük fark yaraştırılacağına inanıyor.
Şirket bunu gerçeğe dönüştürmek ve yapay zekâ tabanlı ultrason değerlendirmelerini araştırmak için Kenya’daki kâr amacı gütmeyen Jacaranda Health ile ortaklık kurduklarını açıklıyor. Şirket ayrıca Tayvan’daki Chang Gung Memorial Hastanesi ile birlikte çalışarak, gelişmemiş bölgelerde erişimin sınırlığı olduğu mamogramlara alternatif olarak yapay zekâ algoritmaları ile desteklenen ultrason sonuçları yoluyla meme kanserini nasıl tespit edebileceğini de araştırıyor.