En kilit sorunlardan birisini çözen dağ bisikleti sistemi: “Supre Drive”

16 Temmuz 2022 10:01

Kısa süre önce Supre Drive sistemine sahip dünyanın ilk dağ bisikleti Nucleon 16 lanse edildi. Bu model fark yaratmayı başarıyor.

Supre Drive sistemi bir süredir gündemde bulunuyor. Bu sistemin arkasında Kanada merkezli mühendis Cedric Eveleigh ve şirketi Lal Bikes yer alıyor. Bu sistemi 2021 yılında yukarıdaki video ile tanıtan ve seri üretim adına farklı bisiklet üreticileri ile çalışmaya başladığını belirten Eveleigh, bu konuda ilk ticari çıkışı Nicolai Bicycles tarafından hazırlanan Nucleon 16 ile yaptı. Nucleon 16, direkt olarak üst seviye parçalar ile hazırlanmış bir dağ bisikleti ve rakiplerine oranla en önemli farkı taşıdığı aktarım sistemi.

Bisikletin temelinde yer alan Eveleigh imzalı Supre Drive sistemi, dağ bisikletlerinin en önemli sorunlarından birisini çözüyor. Normal aktarım sistemlerinde “Dérailleur” olarak geçen arkadaki vites değiştirici yere yakın bir konumda yer alıyor. Bu durum normal yolda sıkıntı yaratmıyor ancak araziye girildiği zaman vites değiştirici bükülebiliyor ya da zeminden kalkan toprak ile dolarak sıkışma yapabiliyor. Aşağıya baktığı için darbe alma ihtimali de yükselen vites değiştirici, yine aşağıda yer aldığı için kirlenebilen zincir üzerinden sürücülere çok sayıda sıkıntı yaratabiliyor.

Supre Drive sistemi ise özel bir gövde yapısı ve ekstra iki farklı dişli yardımıyla vites değiştiriciyi gizliyor ve zinciri farklı bir şekilde bükerek ciddi oranda yukarıya çekiyor. Bu sayede aktarma altyapısı önemli ölçüde korunabiliyor. Bu farklı yapıya rağmen normalden daha iyi vites geçişleri sunabilen altyapı, açıklamaya göre standart sistemlerden farklı olarak gerginliği de sabit tutuyor. Bu da sürüş ve ömür konusunda önemli bir fark yaratabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Standart Shimano XT aktarma sisteminden 200 gram kadar daha ağır olan Supre Drive, Nucleon 16 özelinde 16,6 kg’lık bir toplam paket ağırlığının parçası oluyor. Daha önce de dediğimiz gibi üst seviye donanımlara sahip dağ bisikleti, karbon değil alüminyum kadro kullanıyor.

Nucleon 16 modelinin tek kötü yanı ise çok da sürpriz olmayan yüksek satış fiyatı oluyor. Bisiklet için Avrupa’da 7.500 euro gibi yüksek bir fiyat açıklanıyor. Bu fiyat yurt dışı için de çok yüksek bir seviyede yer alıyor.

Supre Drive merkezli dağ bisikleti sistemi bu da ilginizi çekebilir: Ses getiren yarı insansı robot Ameca

Paylaş