reklamı kapat

POPÜLER

Gıdaların tazeliğini gösteren plastik film

Beyaz et ve balık seçmek söz konusu olduğunda en kendine güvenen insan bile yanılabiliyor. Hepimizin çevresinde bayat balıkla yoğurt yemiş birilerinin olması da bunun ispatı. Ancak Münih’teki Fraunhofer Araştırma Enstitüsü araştırmacılarının yeni geliştirdikleri bir materyal bu duruma son veriyor. Geliştirilen materyal, maliyeti oldukça düşük olan bir plastik film ve gıdaların paketlenmesinde kullanılması planlanıyor. Bozulan et ve balığın üzerinde oluşan biyojen aminleri (gıda zehirlenmelerine neden olan azotlu bileşikler) algılayabilen bu madde, bozulmasının seviyesine göre koyu maviden sarıya doğru renk değiştiriyor. Bu sayede tüketiciler satın alacakları ürünün ne kadar süre beklemiş olduğunu çok daha kolay anlayabiliyor. Türk kasap ve balıkçılarının pek hoşuna gideceğini düşünmediğimiz materyalin pazara sunulması için araştırmacılar endüstri içinden ortaklar ve sermaya arıyor.