reklamı kapat

POPÜLER

Nokia Honor LOG Tasarım

Honor ve Nokia arasında bir patent anlaşması yapıldı

 - Güncelleme: 05 Ocak 2024 11:41

Çinli firma Honor ve Nokia arasında bir patent anlaşması yapıldı. Bu anlaşmanın arkasında 5G teknolojisi yer alıyor.

Honor ve Nokia tarafından imzalanan patent anlaşması, direkt olarak 5G teknolojilerini merkeze alıyor. Bu anlaşma olmadan birçok 5G teknolojisini kullanamayacağını bilen ve Nokia ile davalık olmak istemediği için doğru yolu seçen Honor şirketinin yetkilisi Zhou Wenyu, yaptığı açıklama kapsamında fikri mülkiyet haklarına bağlılıklarını ve temel patentler için adil fiyatlandırmaya olan inançlarını vurguladı. Nokia yetkilisi Susanna Martikainen ise bu anlaşmanın patent portföylerinin gücünü ve mobil teknolojiye onlarca yıllık katkılarını vurguladığını belirtti. Anlaşmanın maddi tarafı henüz detaylandırılmadı. Nokia bundan önce Apple ile 2017 yılında varılan önceki anlaşmanın yerini alan yeni bir “çapraz patent lisans anlaşması” imzaladıklarını duyurmuştu. Anlaşmanın süresi normalde 2023’ün sonunda dolacaktı, ikili bunu beklemeden süreci uzatma kararı almıştı. Apple’ın 5G ve diğer teknolojilerdeki patentli Nokia teknolojilerine erişim sağlamasına izin verecek anlaşma için bir fiyat ise verilmedi (Genelde cihaz başı ödeme oluyor).

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Telefon dünyasının en eski isimlerinden olan Nokia, spesifik olarak 5G teknolojisiyle ilgili 5.500 patent, toplamda ise 20.000’den fazla patente sahip. Apple bu tarz anlaşmalara artık daha fazla önem veriyor çünkü geçtiğimiz dönemde Nokia gibi geniş bir patent arşivine sahip Ericsson ile arasında yasal düzeye taşınan ciddi sorunlar çıkmıştı.

Hatırlamak adına Apple ve Ericsson arasında bir patent ihlal savaşı çıkmıştı. Ericsson geçtiğimiz yıllarda Apple’ın iPhone’larda kullandığı 5G donanımlarında kendi patentlerini ihlal ettiğini kanıtladığı davalardan birisini Kolombiya merkezli olarak kazandı.

Mahkeme bu bağlamda 5G’li iPhone 12 ile iPhone 13 serisi ve 5G’li iPad Pro modellerinin Kolombiya sınırları içerisinde satışına yasak getirmişti. Apple’ın Ericsson’un standarda esas patentlerin lisanslanması özelinde uluslararası olarak uygulanan FRAND kuralını (Adil, makul ve ayrımcı olmayacak) ihlal ettiğini belirtiyordu. Ericsson, Apple’ın açıklamasına göreyse patent lisans bedeli özelinde çok yüksek bir rakam istiyordu.

Aralarında 2015 yılından bu yana büyük bir yasal savaş süren ikili, anlaşabilecek gibi görünmüyordu ancak bu sürpriz şekilde böyle olmadı. Kolombiya merkezli yasaklama kararı diğer ülkelere yayılmadan önce ikili arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşma yapılan açıklamaya göre patentli hücresel teknolojilerin kullanımına ilişkin bir lisanslama içeriyor ve diğer bazı patent haklarını da kapsıyor.

Ericsson ile Apple’ın teknoloji geliştirme ve iş birliklerini güçlendirme amacıyla karşılıklı olarak anlaştığı da gelen bilgiler arasında yer alıyor. Küresel bir patent lisans anlaşmasına varılması nedeniyle her iki şirket tarafından çeşitli ülkelerde açılan davalar da sona erdiriliyor.

Apple ve Nokia anlaşması yanında bu da ilginizi çekebilir: Apple Mac Studio ve Studio Display