reklamı kapat

POPÜLER

HTC One X incelemesi

 - Güncelleme: 16 Eylül 2012 13:22

HTC One X, ilk görüşte aşık olacağınız bir telefon. Bakın, aşık “olabileceğiniz” demiyoruz özellikle. Çünkü bu bir ihtimal değil, genel geçer bir gerçek. Diğer pek çok telefonun yanında büyük ekranlı kalan akıllı telefonların yanında bile devasa kalan ekranı, ilk görüşte başlayacak bu aşkın ilk evresi olacak.

MARKANIN LOKOMOTİFİ
4,7 inçlik Super IPS LCD 2 ekranlı süper akıllı telefon HTC One X’e daha yakından bakalım. One X’in tek parça gövdesi polikarbondan üretilmiş. Bu yüzeyin tam olarak nasıl bir malzemeden yapıldığını, en iyi, “kadife gibi” benzetmesini yaparak anlatabiliriz sizlere. Ufak bir bilgi; malzeme güzel olmasına güzel ama çok hassas. Dolayısıyla zaman içinde, metal alaşımlı cihazlara göre daha çabuk çizilebilir. Telefonun füme renkli arka kısmının orta yerinde 8 megapiksellik kameranın çıkıntısını görüyoruz. Yanında minik bir LED flaş ile birlikte. 4,7’lik ekranın altında üç sıra dokunmatik tuş dizili. Bunlar, Android 4.0’a uygun şekilde sırasıyla geri, ana ekran ve pencereler tuşları. Pencereler, son kullanılan uygulamaları açıyor; Windows 7’de açık pencereler Windows tuşu + Tab kombinasyonuyla nasıl yaprak yaprak görünüyorsa yeni arayüzde de aynen öyle. Parmağınızı yukarı-aşağı sürükleyerek açık uygulamayı kapatıyorsunuz. HTC One X’in dört çekirdekli işlemcisi 1,5 GHz hızında. NVIDIA Tegra 3 chipset, Android’li cihazların işlemci, ekran, tarayıcı, karta yazma/ karttan okuma hızı gibi bir takım parametrelerini test etmek için kullandığımız benchmark uygulamalarından oldukça yüksek puanlar almayı başardı. Ama benchmark programları yanılabilir; hatta dahası, benchmark programlarında hile yapılabilir. HTC One X’i bizde kaldığı süre boyunca elimizden geldiği kadar zorladık. Yüksek çözünürlüklü video oynatmadan dış mekan fotoğraf performansına, doküman görüntülemeden mesajlaşmaya, arayüzden pil ömrüne kadar; son kullanıcının gerçekten kullanacağı ve nasıl olduğunu merak ettiği fonksiyonları denedik.

İKİ 4.0 BİR ARADA
Android çekmecesinde artık Wi-Fi, Bluetooth, GPS ve mobil şebeke bağlantısını açıp kapama kısayolları bulunmuyor. Ayarlar ya da daha fazla seçeneğe ulaşmak için artık ekranın üst sağ köşesine başvuruyorsunuz; orada seçenekler menüsünü temsilen üç minik nokta siz karşılıyor. Arayüzde yenilenen çeşitli geçişler ve eğlenceli yenilikler söz konusu. Hem işletim sisteminin hem de arayüzün 4.0 versiyonları bir araya gelince ortaya kullanması çok basit ve görünüm olarak da çok estetik bir bileşim çıkmış.

BİR MÜZİK TELEFONU OLARAK HTC
HTC One X de Beats destekli. Müzik çalara girdiğinizde ilk seçenek “Telefonum”. Diğerleri ise One X içinde yüklü gelen 7Digital, TuneIn Radio ve SoundHound uygulamaları. Telefonun eksi özelliği belleğinin artırılabilir olmayışı. SD kart girişi yok. Dahili belleği 32 GB olduğu için aslında pek çok şey sığdırabilirsiniz ama özellikle de ekran konusunda bu derece başarılı bir telefona filmlerinizi atarken bazı seçimler yapacak, bazı şeylerden vazgeçmek zorunda kalacaksınız. MP4, AVI, WMV ve 3GP, video oynatıcıda desteklenen formatlar arasında. Biz bazı 1080p videoları da oynatmayı başardık ama bazılarında zorlanarak kapandı. Telefonun kamerası HTC’nin övdüğü kadar var. Özellikle yeterli ışıklı ortamlarda çok iyi sonuçlar elde edeceksiniz. Video kaydı fotoğraftan daha bile iyi. Full HD video kaydedebilen makinenin fotoğraf modunda HDR, makro, renk efektleri ve panorama gibi seçenekler sunulurken video modunda da söz gelimi yavaş hareket videosu çekebiliyorsunuz. Bildiğiniz “slow motion”. Yalnız çözünürlük bir hayli düşüyor, bilginiz olsun.

UYGULAMALAR
Multimedya içerik satın almak için HTC Watch yüklü gelse de uygulama, Türkiye’de henüz çalışmıyor. Daha önce de zikrettiğimiz bir iki müzik ve çevrim içi radyo uygulaması telefona yüklü geliyor. PDF görüntüleyici duraksamadan ve sorunsuz çalışıyor. Görev yöneticisi açık olan uygulamaları gösteriyor; buradan her birini tek tek kapatmak mümkün. Veri alış verişini gösteren “Kullanım” sekmesi ayarlar menüsünde bulunuyor. Buradan mobil şebeke bağlantısı açıkken alınacak veriyi sınırlayabiliyorsunuz. Telefon, NFC de destekliyor. NFC’li diğer cihaz ve aksesuarlarla tek dokunuşla eşleşebilir. Polaris Office, telefon belleğindeki dokümanlar dışında Dropbox veya SkyDrive üzerindeki dosyalarınıza da kısa yoldan ulaşmanızı sağlıyor. Navigasyon, Google+, Google Talk, Gmail, Google Haritalar gibi Google yazılım ve uygulamaları da pek tabii ki telefonun menüsündeki yerini almış ve gayet sorunsuz kullanım sunuyor. Notlar, HTC’nin faydalı uygulamalarından. Son olarak eğlenceli bir özellikten bahsedelim; One X’in içinde Film Düzenleyici diye bir uygulama var. Özellikle kendi çektiğiniz videoların arkasına farklı müzikler koyup, kayıtlı temalardan birini kullanarak projeler yaratmak oldukça eğlenceli vakitler geçirmenizi sağlıyor.