ChatGPT’yi geliştiren OpenAI, iddiaya göre Birleşik Arap Emirlikleri’nde dünyanın en büyüklerinden olacak devasa bir veri merkezinin geliştirilmesine yardımcı olmayı planlıyor.
Bahsi geçen tesisin Monako’dan daha büyük bir alana yayılacağı ve beş nükleer reaktöre eşdeğer güç tüketeceği bildiriliyor. Projeye katılımını henüz resmî olarak doğrulamayan OpenAI, aktarıldığı kadarıyla bu devasa veri merkezinden yararlanan tek yapay zeka şirketi olmayacak. Abu Dabi merkezli teknoloji şirketi G42’nin desteğiyle masaya gelen 5 gigawatt’lık veri merkezi, ABD Başkanı Donald Trump’ın Orta Doğu turunun bir parçası olarak ülkeyi ziyaret ettiği gün gündeme gelmişti. OpenAI son dönemde çok büyük veri merkezi yatırımları planlıyor. Örneğin şirket 21 Ocak’ta yapay zeka odaklı yeni veri merkezleri kurulması için SoftBank ve Oracle ile birlikte çalışacağını açıklamıştı. Bunun için “Stargate Project” adı verilen ABD merkezli bir ortak girişim kuruldu. Atılan adım hakkında yapılan ilk açıklamada, projenin Teksas’ta büyük bir veri merkezinin kurulmasıyla başlayacağı aktarıldı. İlk aşamada 100 milyar dolar yatırım yapılan ve önümüzdeki dört yıl içerisinde toplam yatırım miktarının 500 milyar dolara çıkarılması hedeflenen Stargate projesi, ABD’nin yapay zeka alanındaki gücünü daha da artıracak. Gelişme hakkında OpenAI, Oracle ve SoftBank tarafından yapılan ortak açıklamada, “Stargate Project, Amerika Birleşik Devletleri’nde OpenAI için büyük yapay zeka altyapıları inşa etmeyi amaçlayan yeni kurulmuş bir şirkettir” denilmişti.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Geçtiğimiz gün de ekran kartı devi Nvidia, Suudi Arabistan merkezli Humain’e çok sayıda yapay zekâ GPU’su göndereceklerini duyurdu. Ambargo nedeniyle Çinli şirketlere yapay zekâ için tasarlanan özel GPU’lardan satamayan Nvidia, Suudi Arabistan’da devlet destekli olarak kurulan yeni yapay zekâ şirketi Humain’e 18 bin adet yapay zekâ GPU’sunun gönderileceğini açıkladı. Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu (PIF) tarafından işletileceği belirtilen Humain, yapay zekâ alanında birçok çalışma gerçekleştirecek ve açıklamaya göre, dünyanın en güçlü “multimodal” Arapça büyük dil modelini geliştirecek. Zengin enerji kaynakları sayesinde büyük ölçekli yapay zekâ odaklı sunucu merkezleri kuracak olan Suudi Arabistan, bu alana 40 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyor.