reklamı kapat

POPÜLER

Japonlardan Google Glass’a rakip giyilebilir mini PC

 - Güncelleme: 04 Mart 2014 11:55


Her filmini izleyenler, kulağa yerleştirilen ufak cihaz aracılığıyla erişilen kişisel işletim sistemi/asistanı hatırlayacaktır. Filmdeki cihaza benzer bir ürünün prototipi Japonya Hiroşima Şehir Üniversitesi‘nden geldi. Adı henüz konmayan Bluetooth kulaklık benzeri giyilebilir PC, Google Glass’a rakip olabilecek yeteneklere sahip.

Üniversitede üretilen sadece 17 gram ağırlığındaki prototip üzerinde, Bluetooth bağlantının yanı sıra GPS, dijital pusula, ivme ölçer, barometre, hoparlör ve mikrofon bulunuyor. Tüm bu donanımların yanı sıra elbette ki bu donanımları destekleyen işlemci, hafıza ve pil de cihazda yer alan donanımlar arasında sayılıyor. Cihazı kullanmak için ise araştırmacıların sıra dışı fikirleri bulunuyor. Cihaz, kullanıcısının kulak içindeki ufak hareketleri komutlara dönüştürüyor.

NASIL MI?
Cihazda yer alan kızılötesi sensörler göz ve ağız ile ilişkili tüm yüz ifadelerini takip ediyor. Kullanıcı örneğin kaşını kaldırdığında, dişlerini sıktığında veya dilini çıkardığında tüm bu hareketler kulak içi kaslarda mikro hareketlere yol açıyor. İşte cihaz tam olarak bu mikro hareketleri takip ederek her hareketi farklı bir komut olarak kabul edebiliyor. Elbette ki cihazı mikrofon aracılığıyla sesle de kontrol etmek mümkün ancak bu mikro hareket yetenekleri özellikle çeşitli engelleri bulunan kullanıcılar için düşünülmüş ince bir detay.

Akıllı telefon ile kablosuz olarak eşleşen aygıt, sensörleri aracılığıyla topladığı verileri kullanıcısının o an ihtiyaç duyduğu uygun bilgilere dönüştürerek sunuyor. Cihazın mühendislerinden Kazuhiro Taniguchi, dijital asistanın yeteneklerini örneklendirirken “Şu an bulunduğum yükseklik ne kadar?”, “Hangi yöne kaç derecelik açıyla bakıyorum?” gibi soruların cihaz tarafından yanıtlanabildiğini belirtirken “Şu an gördüğün en parlak yıldız Sirius” gibi çok çeşitli konularda cihazın kullanıcılara destek olabileceğini ifade ediyor.


SAĞLIK DA KONTROL ALTINDA

Cihazın kullanıcıların sağlık durumuna yönelik sıra dışı özelliklere sahip olacağı araştırmacılar tarafından belirtiliyor. Bu özellikler arasında nabız ve vücut sıcaklığı ölçümlerinin yanı sıra potansiyel hastalık belirtilerinin ve hatta yaşlı kullanıcıların düşme gibi kaza durumlarının dahi tespit edilebileceği ifade ediliyor. Testleri halen devam etmekte olan giyilebilir PC’nin 2015 yaz aylarında ticari bir ürün haline dönüşümünün tamamlanması hedefleniyor.

Prototip eğer nihai bir ürüne dönüşebilirse giyilebilir dijital asistan alanına yeni bir soluk getirmesi ve Google Glass’a iyi bir rakip olması muhtemel görünüyor. Ancak üniversitedeki hocaların işe ürünlerine bir isim bularak başlamaları sanıyoruz en doğru yol olacaktır.