reklamı kapat

POPÜLER

plastik-atik

Kanada’dan tek kullanımlık plastiklere dair önemli adım

Kanada hükümeti kısa süre önce plastik atık sorunu için gerçekten tüm dünyaya örnek olması gereken yeni bir karar aldıklarını duyurdu.

Plastik atık problemi artık küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ülkeler bazında gelişmeler yaşansa da genel anlamda plastik sorununun çözümüne dair önemli adımlar hala atılmıyor. Ancak Kanada birkaç gün önce yayınladığı basın bildirisinde tek kullanımlık plastiklere dair vizyonunu açıkladı. Yayınlanan bildiride Kanada‘da kullanılan plastiğin yüzde 10’undan azının dönüştürülebildiğine değiniliyor. Önemli adımlar ve değişiklik yapılmazsa Kanada‘da 2030 yılına kadar tahmini 11 milyar dolarlık plastik malzeme çöpe atılacak. Bu nedenle Kanada “2021 gibi erken dönemde zararlı tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması” gerektiğini düşünüyor.

Kanada hükümetine göre, Kanada’da her yıl 15 milyar plastik torba ve her gün 57 milyon plastik pipet kullanılıyor. Ülkedeki plastik atıkların geçen yıldan bu yana arttığına değiniliyor. Hatırlayacağınız üzere geçen yıl Çin, plastik atık çöplerini ithal etmeyi bıraktığını duyurmuştu. Bu kararın ardından Kanada’da da plastik atık sorunu kendini iyiden iyiye göstermeye başladı. Plastiklerin yasaklanması duyurusu Kanada’da, torbalar ve pipetler dahil, tek kullanımlık plastik ürünlerini yasaklama yönünde küresel bir hareketi başlatmak için önemli bir adım olabilir deniyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Avrupa Birliği’nin son zamanlarda plastik atıklara dair aldığı kararların, Kanada’da plastik kullanımlarının yasaklanması için ilham kaynağı olduğunu söylüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Tek kullanımlık plastiklere ihtiyaç azaltılacak

Tam olarak hangi plastiklerin yasaklanacağı ve yasağın nasıl uygulanacağı henüz belli değil. Kullanımı yasaklanacak plastik ürünleri listesinde, alışveriş torbaları, pipetler, çatal bıçak takımları ve tabaklar gibi günlük olarak sıkça kullanılan ürünlerin olacağı gelen bilgiler arasında. Ancak bu tek kullanımlık olan ürünlerin de aralarında istisnaların olacağı belirtiliyor. Çünkü plastik pipetler bazı engelliler için hayati öneme sahip olabilirken, tıp alanında plastik eldivenler sıkça kullanılıyor. Kanada hükümetinin de karar verirken bu değişkenleri göz önünde bulunduracağı ve yakın zamanda sürece başlayacağı belirtiliyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau,“Kanadalılar, plastik artık kirliliğinin etkilerini yakından biliyorlar ve plajlarını, parklarını, caddelerini ve plastik atıklarla dolu kıyı şeritlerini görmekten artık bıktılar” dedi ve ekledi; “Gelecek nesiller için çevreyi temiz ve güvende tutmayı çocuklarımıza borçluyuz.”

İlginizi çekebilir

Bu bir insanlık ayıbı; kim dünyanın çöplüğü olmak ister?