reklamı kapat

POPÜLER

NASA

NASA, Ay ve Dünya’yı tek fotoğrafta bir araya getirdi

 - Güncelleme: 30 Kasım 2022 09:56

Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum NASA, kısa süre önce Space Launch System için kalkışı yapmıştı.

Kaçıranlar için Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, ABD merkezli olarak geliştirdiği 24 milyar dolarlık Space Launch System ya da kısa adıyla SLS roket modeli ile kalkışı birçok şanssız erteleme sonrasında 16 Kasım tarihinde sorunsuz olarak gerçekleştirdi. Bu kalkış ile beraber SLS’in önündeki herhangi bir astronota ev sahipliği yapmayan (Onun yerine sensörler ile donatılan mankenler var) 20 milyar dolarlık Orion kapsülü büyük bir yolculuğa çıktı.

Bu toplamda 2,1 milyon kilometre yol yapacak kapsül ile beraber yaklaşık 42 günlük bir yolculuğa çıkan ve Ay’a 5o yıl sonra gidip geri gelecek olan NASA, bugün SLS ile atılan Orion kapsülü (2 bin 750 derecelik sıcaklığa dayanacak ısı kalkanları ile donatılmış) üzerinden çekilmiş etkileyici bir fotoğraf paylaştı. Evrenin ne kadar büyük olduğunu bir kez daha gözler önüne seren bu yukarıdaki fotoğrafta Dünya ve Ay, Orion ile beraber aynı kareye giriyor. Bu fotoğrafın Dünya’dan tam 432 bin kilometre uzaktan çekildiği aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

SLS, NASA tarafından açıklandığı kadarıyla kalkışta tam 8.8 Milyon pound itme kuvveti üretebiliyor. Bu açıdan SpaceX Falcon Heavy‘den ve yine Amerika Birleşik Devletleri yapımı Saturn V‘den daha güçlü olan SLS, gücünü temel olarak dört adet RS-25 (Toplam güç için ekstra iticiler de var) motordan alıyor. NASA, Artemis programı dahilinde 2025 yılında yeniden Ay’a astronot göndermek istiyor.

NASA’nın şimdiye kadar ürettiği en güçlü roketi Space Launch System, insanoğlunun en büyük hayallerinden olan Mars’ta koloni kurma konusunda da önemli bir konumunda yer alıyor. Bu test görevi Orion’ın 11 Aralık tarihinde geri dönmesiyle sona erecek. NASA, yapılan açıklamalara göre Ay üzerine insan götürmeyi 2025 ya da 2026 yılında deneyecek.

NASA ve Space Launch System yanında bu da ilginizi çekebilir: Katlanabilir yapıda hazırlanan inanılmaz televizyon: C Seed N1