reklamı kapat

POPÜLER

PS4 Pro incelemesi

 - Güncelleme: 06 Aralık 2016 09:56

4

NE KADAR YÜKSEK PERFORMANS?

Gelelim cihazın tasarımdan ödün vermesine neden olan performans özelliklerine. Öncelikle şunu net bir şekilde belirtmeliyiz ki, PS4 Pro yeni nesil bir konsol değil. 3 yıl önce çıkmış olan konsolun “bir tık” güçlendirilmiş hali sadece. Konsolun hiçbir noktasında “Pro” yazmıyor olmasından da bunu net bir şekilde anlayabilirsiniz çünkü temelde bu hala bir PS4. En büyük farkı, daha yetenekli bir işlemciye ve grafik işleme gücüne sahip olması. Tıpkı standart PS4 gibi 8 çekirdekli AMD Jaguar işlemci kullanmasına rağmen, 1,6 GHz olan frekansı 2,1 GHz’e “boostlanmış” durumda. Overclock yöntemiyle elde edilen bu performans artışı dünyaları değiştirmiyor ancak GPU tarafında çok daha ciddi bir atılım mevcut. 1,84 TFLOP AMD Radeon grafik işlemcisi gücünü 4,2 TFLOP’a yükseltmiş. Pekala çok güzel, ama nedir bu “Teraflop”? Kabaca anlatmak gerekirse, saniyede ekranda gösterilen poligon sayısını ölçen bir değer olarak tanımlayabiliriz. “Flop” işte bunu yansıtan bir ifade ve Teraflop bunun trilyon kez yükseltilmiş hali. Yani 4,2 TFLOP dendiği zaman, PS4 Pro’nun grafiksel anlamda çok iyi olduğunu anlamamız gerekiyor.

Elbette tüm bu gücün bir yerden götürüsü de olacaktır. Konsol sahip olduğu fiyatıyla cüzdanınızın canını zaten yakıyorken, güç tüketimini de standart versiyonun neredeyse 2 katına (310 watt) çıkarıyor. Bu da Pro’ya geçiş yaptığınız için her ay elektrik faturanızın biraz daha şişeceği anlamına geliyor. Peki buna değer mi? Yani tüm bu masrafa, özellikle de halihazırda bir PS4 sahibiyseniz, yaklaşık iki kat daha fazla performans için girmenin anlamı var mı? Bunun tek seferde verilebilecek net bir cevabı yok. Ancak detaya indiğimizde belki bir sonuca ulaşmaya yaklaşabiliriz.

PS4 Pro’nun en büyük numarası 4K çözünürlük destekliyor olmasında yatıyor. Bu gerçekten harika ve sahip olunması herkes tarafından istenecek bir özellik.

Ama “Şu an ihtiyacınız var mı?” cevaplamanız gereken soru bu. Çünkü 4K çözünürlük destekleyen bir televizyona sahip değilseniz ve malum fiyatları göz önüne alacak olursak yakın zamanda da sahip olacak gibi görünmüyorsanız, şu an için bu özellik sizin için bir anlam ifade etmiyor demektir. Ha keza konsolun sahip olduğu güç artışı, gerçek bir 4K çözünürlüğü de pek ifade etmiyor zaten. Pek çok oyunda, 4K çözünürlüğü açtığınızda görüntü kare performansından fedakarlık etmek zorunda kalıyorsunuz. Bu nedenle de oyunlar size soruyor: “4K ama 30 FPS mi oynamak istersin, yoksa 1080p ama 60 FPS mi?” Yani elde kullanılabilecek bir ekstra güç var ama bu gücün çözünürlüğe mi yoksa FPS değerine mi gideceğine siz karar vermek zorundasınız.