reklamı kapat

POPÜLER

Proton

Proton, gizlilik odaklı yapay zeka asistanı Lumo’yu kullanıma sundu

“Daha iyi bir internet, gizlilik ve özgürlük ile başlar” mottosuyla hizmet veren Proton, gizlilik odaklı yapay zekâ asistanı Lumo’yu kullanıma sundu.

Gizlilik odaklı uygulama ve servisleri bulunan Proton tarafından geliştirilen Lumo, ChatGPT ya da Copilot ile benzer bir kullanıcı deneyimi sunuyor. Açık kaynaklı LLM’leri temel yapay zeka sistemi Lumo, şirketin açıklamasına göre kullanıcıların görüşme verilerini sunucularda depolamıyor, Lumo ile yapılan görüşmelere şirket dâhil kimse erişemiyor, veriler herhangi bir üçüncü parti şirketle paylaşılmıyor ve yapılan görüşmeler yeni yapay zekâ modellerinin eğitimi için kullanılmıyor. Bu adresten ücretsiz olarak kullanılabilen Lumo hakkında bir açıklama yapan Proton’un kurucusu ve CEO’su Andy Yen, “Büyük teknoloji devleri yapay zekâyı kullanarak insanların hassas verilerini çok daha hızlı ve derinlemesine toplamaya başladı. Bu da dünyayı adım adım gözetim kapitalizmine sürüklüyor. İşte tam da bu yüzden biz kullanıcıların gizliliğini koruyan ve onları birer kazanç aracı gibi görmeyip gerçekten fayda sağlayan bir alternatif sunmanın şart olduğunu düşünüyoruz. Yapay zekâ, dünyanın en büyük gözetleme aracı hâline gelmemeli. Biz Lumo’yu, önceliği kâr değil insan olan bir yapay zekâ anlayışıyla geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bundan önce ChatGPT odaklı bir bilgi dikkat çekmişti. Şirketin resmi paylaşımına göre ChatGPT’ye her gün 2,5 milyardan fazla soru/istek gönderiliyor ve bu isteklerin yaklaşık 330 milyonu ABD’deki kullanıcılardan geliyor. Yıllık hesaplamada 912,5 milyara ulaşan bu rakamın giderek artmaya devam edeceği öngörülüyor. Güçlü rakiplerine rağmen alanı başlatan kurum olduğundan popülerliği sürekli artan ChatGPT, mart ayında haftalık 500 milyon kullanıcıya ulaşmıştı. Şirket daha önce ChatGPT Agent ile gündeme gelmişti. Şirketin özel olarak geliştirdiği bir yapay zeka modelini temel alan Agent, yapılan açıklamaya göre kendi bilgisayarını kullanıyor ve bu sayede çok sayıda araçtan yardım alabiliyor. Çok aşamalı ve kompleks görevlerin altından rahatlıkla kalkabildiği belirtilen Agent, internet / tarayıcı erişimine sahip ve temel olarak sanal bir yardımcı olarak görev yapıyor. Farklı otomasyonlar oluşturabilen ve rezervasyon yapma ya da e-posta gönderme gibi kilit görevleri yerine getirmeden önce kullanıcılardan onay alan sistemin, ChatGPT için kullanıma sunulan “Operator” ve “Deep Research” sistemlerini hazırlayan ekiplerin ortak iş birliği sonucunda hayat bulduğu belirtiliyor.

Proton imzalı Lumo yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu