reklamı kapat

POPÜLER

Sony Xperia SP incelemesi

Sony Xperia SP

STAMINA NE İŞE YARIYOR?
Xperia SP’nin 4,6 inç büyüklüğündeki ekranı 720×1280 piksel çözünürlüğünde. Piksel yoğunluğu değeri 319 ppi. Bu değerler günümüz akıllı telefonları için oldukça iyi ancak iş bununla bitmiyor elbette. Ekran söz konusu olduğunda parlaklık, beyaz dengesi ve renk tutarlılığı da ön plana çıkıyor. SP’de kullanılan ekranın parlaklığı yeterli seviyede. Mobile BRAVIA Engine 2’yi kullanmadığınız durumlarda renk tutarlılığında da sorun yok. Çok ama çok canlı renklerden pek hoşlanmıyorsanız Mobile BRAVIA Engine 2’yi kapalı tutmanızda yarar var.

Ekran ayarları altında bir de yenilik var. SP’nin beyaz dengesini ayarlayabiliyorsunuz. İstediğiniz doygunluğu ve tonu seçerek, sizin için en uygun beyaz ayarını yapabiliyorsunuz. Ekranın siyah performansı ise vasat. Özellikle ekrana bakış açınızı değiştirdiğinizde siyah renkler griye kaçıyor. Bu durum sizi rahatsız etmezse ekrana dair başka bir şikayetiniz olması zor. Ekranda bir de Eldiven Modu fonksiyonu var. Bunu aktif hale getirdiğinizde elinizde eldiven olsa dahi ekranı rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Xperia SP, bir performans canavarı değil elbette ama sizi yarı yolda bırakmayacağına emin olabilirsiniz. Telefonda Qualcomm yonga setli 1,7 GHz hızında çalışan çift çekirdekli bir işlemci bulunuyor. Görüntü birimi ise Adreno 320. RAM’i 1 GB olan telefonun dahili hafıza büyüklüğü de 8 GB. Tüm bu teknik özelliklerin genel performansı iyi. AnTuTu benchmark uygulamasından aldığımız puan 16.447 iken Quadrant puanı 8.043 oldu. Xperia SP’de kullanılan pil, 2370 mAh’lik ve daha büyük olması sayesinde rakip marka telefonlara karşı bir avantaja sahip. Pil ömrünü uzatan STAMINA teknolojisinden bahsetmekte de yarar var. Sony’nin geliştirdiği bu özel mod aktif hale getirildiğinde pil ömrü neredeyse iki katına çıkıyor. STAMINA devredeyken, ekran kapatıldığı anda telefonun Wi-Fi ve mobil şebeke bağlantısı da kesiliyor. Telefon güncelleme vs. için veri alışverişi yapmadığı ve sinyal göndermediği için çok daha az pil tüketiyor. Ancak STAMINA telefonun internet erişimini kestiği için e-posta, sosyal ağ bildirimlerini anlık olarak almanız mümkün olmuyor. Menü üzerinden STAMINA devredeyken kullanılabilecek uygulamalara ayrıcalıklar tanıyabiliyorsunuz ama bu da fonksiyonun mantığına biraz ters düşüyor.

KAMERA
Çözünürlüğü 8 megapiksel olmasına rağmen Xperia SP’nin kamerası birçok üst seviye akıllı telefondan daha kaliteli çekimler yapıyor. Fotoğraflarda renk tutarlılığı oldukça başarılı. Keskinlik de tatmin edici ancak yeterli ışık altında dahi hafif detay kayıpları göze çarpıyor. HDR desteği de olan kamerayla panoramik fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Full HD video kayıtları takılma atlama yapmıyor ve renkleri bozmuyor. Titreşim engelleme fonksiyonu da gözle görülür fark yaratıyor. Sony’nin bu yeni telefonunda da makyajlanmış Xperia kullanıcı arayüzü karşımıza çıkıyor. Temalar ve widget’lar bir süredir piyasaya çıkan Sony telefonlardakiyle aynı. Arayüzün tasarımı sade, kullanımı da kolay ancak artık yenilenmeye ihtiyacı olduğu bir gerçek. Ana sayfaya yedi farklı panel ekleyebiliyor bu paneller içine de istediğiniz kısayol ve widget’ları yerleştirebiliyorsunuz. Sony’ye özel çeşitli küçük uygulama ve widget’lara da sahip olan arayüzün klavyesi Android’li cihazlar arasındaki en gelişmiş ayarlara sahip klavye belki de. Renk, tuş dizilimi, ek tuşlar, F klavye desteği, hızlı düzeltme, parmak kaydırarak yazma gibi özelliklere sahip klavye oldukça gelişmiş.