reklamı kapat

POPÜLER

Steam LOG Tasarım

Steam dolara geçince banka masrafları da can sıkmaya başladı

Steam, Türkiye’de 21 Kasım itibarıyla dolar cinsinden fiyatlandırmaya geçti. Bunun etkisi maalesef çok üzücü seviyede.

Normalde bunların hiçbirini düşünmemiz gerekmiyor ancak gerçekler ortada. Dünyanın en büyük oyun marketi Steam dolar kuruna geçince, oyuncuların üstüne ekstra başka yükler de bindi. O yükler bankaların kur çarpımında uyguladıkları makas farkı ve mesai saatleri dışında ya da hafta sonunda yapılan harcamalardan alınan komisyon ücretleri oldu. Durum her bankada aynı değil ancak büyük çoğunluk Steam’deki oyunları Google’da görünen güncel dolar kurundan çok daha yükseğe almak zorunda kalıyor. Bu şartlar altında özellikle hafta sonunda oyun alınmaması öneriliyor, çünkü bankalar hafta sonlarında dolar kurunu oldukça yükseltiyor ve komisyon kesintileri uyguluyor. Steam’in tekrardan Türk lirasına dönüşü ise elbette her zaman mümkün ancak geri adım ne zaman atılacak henüz bilinmiyor. Firmanın bu adımı atmadan önce Türkiye’deki dolar kurunun stabil olduğunu görmesi gerekiyor, firma için kurun yüksek olması değil değişken olması sorun oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’deki oyuncuları fazlasıyla üzen bu konuda daha önce yapılan detaylı açıklama şöyle olmuştu: “Arjantin ve Türkiye’deki Steam mağazası USD kullanmaya başlayacak. Bu değişikliğe, toplam 25 ülke ve bölgede Latin Amerika ve Orta Doğu/Kuzey Afrika için bölgesel yeni fiyatlar eşlik edecek. 20 Kasım’dan itibaren Steam, Arjantin ve Türkiye’deki satışlarda kullanılan para birimini USD olarak değiştirecek. Bu değişikliği iki yeni fiyatlandırma bölgesi kullanarak yapacağız:

“LATAM-USD” (bu bölgeye Arjantin dâhildir) ve “MENA-USD” (bu bölgeye Türkiye dâhildir). Bazı ülkelerde/bölgelerde, Steam fiyatlandırması doğrultusunda bir fiyat artışı veya azalması olabilir. Tüm Steam fiyatlandırmalarında olduğu gibi, oyun geliştiricileri oyunlarını Steam’de istedikleri fiyata satabilir.”

Firma “Neden şimdi?” sorusuna ise şu cevabı vermişti: “Arjantin ve Türkiye’de son yıllarda yaşanan yüksek kur oynaklığı, oyun geliştiricilerinin bu para birimleri cinsinden uygun fiyatları seçmesini ve sürekli güncel tutmasını güç bir hâle getirdi. Geliştirici buluşmalarımızda ve sohbetlerimizde bu geri bildirimle çok sık karşılaştık.

Buna ek olarak, bu ülkelerde/bölgelerde sürekli olarak yaşanan kur dalgalanmaları, ücretler, vergiler ve lojistik sorunlar kaynaklı olarak Steam ödeme yöntemlerini güncel ve çalışır hâlde tutmakta büyük güçlükler yaşadık.

Arjantin ve Türkiye’deki müşteriler için fiyatları USD olarak değiştirmek, bize hem oyunculara hem de partnerlere daha standart ve tutarlı bir hizmet sunmamıza yardımcı olurken aynı zamanda bu ülkelerde/bölgelerde yaşayan kullanıcılara çeşitli ödeme yöntemleri sunmaya devam edebileceğimiz anlamına geliyor.”

Steam hamlesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli