reklamı kapat

POPÜLER

The Witcher 2: Assassins of Kings incelemesi

 - Güncelleme: 12 Ağustos 2011 14:31

Eski oyuncular uzunca bir zamandır video oyunlarının ağırlıklı olarak konsola kaymasından oldukça rahatsız. Konsolların kısıtlı donanım özelliklerinin ve bu platformlara çıkan oyunların son derece ticari yapımlar olmalarından kaynaklı, konsolların PC’leri öldürdüğünü düşünen oyuncu sayısı oldukça fazla. Fakat nadir de olsa PC’nin o görkemli günlerini hatırlatan oyunlar çıkageliyor. Bunlardan biri de detaylı oyun yapısıyla dikkat çeken ve oyun tarihinin en sıkı yapımlarından biri olan The Witcher’dı. Sadece PC’lerimize özel olan ve başka hiçbir platformda karşımıza çıkmayan oyun, eski rol yapma oyunlarının ruhunu taşıyor ancak teknik özellikleriyle de dikkat çekiyordu. Elbette ilk oyunun başarısı üzerine ikinci oyun duyurulmuştu. Ve bilgisayarlarında oyun oynamayı bırakmamış olan sadık oyuncular sabırlarının karşılığını fazlasıyla alıyor.

KARANLIK ORMAN
The Witcher 2, ilk oyun gibi, Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski’nin aynı adlı roman serisinden oyuna uyarlanmış bir yapım. Kitap serisi kabaca Witcher adı verilen insanüstü varlıkların karanlık güçlerle mücadelesini konu alıyor. Biz de Witcher’ların en ünlülerinden biri olan Geralt de Rivia’yı canlandırıyoruz. Geralt, normal bir insan gibi görünmesine karşın fiziksel özellikleriyle oynanarak bir nevi süper insan haline getirilmiş bir doğaüstü varlık avcısı. Fakat onu bir kahraman olarak nitelendirmek yersiz… O ne iyi, ne de kötü bir adam. Zaten Witcher dünyasında geleneksel RY oyunlarındaki gibi keskin hatlara pek de yer yok. Geralt ikinci oyunun başında işlemediği bir cinayetle suçlanıyor. Oyundaki en temel amacımız adımızı temize çıkarabilmek fakat bu söylendiği kadar kolay bir iş değil. Zira Witcher 2, oyunda verdiğiniz kararlara göre değişebilen bir oyun. Evet, daha önce birçok oyun benzer vaatlerde bulundu ancak bunu şimdiye kadar en başarılı işleyen oyunlardan biri Witcher 2 Bu nedenle oyunun en dikkat çeken özelliği karmaşık hikaye yapısı olmuş. Oyunda verdiğiniz kararlar bir şeyleri sadece anlık olarak değiştirmiyor; oyunun gidişatını tümden değiştirmiş oluyorsunuz. Verdiğiniz kararların, ettiğiniz sözlerin oyunun evrensel değerleri içinde bir ahlaki ağırlığı var. Bu nedenle ettiğiniz en ufak bir söz oyunun gidişatını ve hatta sonunu dahi değiştirebiliyor. Gerçekten ilginç bir hikaye örgüsü var oyunun ve bu hikaye örgüsü altında birçok kol barındırıyor. Ciddi anlamda kendiniz olabiliyorsunuz oynarken. Açıkçası hikaye anlatımı konusunda geliştirici ekip CD Projekt RED’e diyecek pek bir şey yok. İnanılmaz bir iş ortaya koymuşlar. Hikayenin sizi alıp götürmesini bir kenara bırakın; bir şekilde karakter işlenişini daha da derinleştirmişler. Seslendirme de üst düzey olunca, her karakterin inanılırlığı korkunç derecede artmış. Bir şekilde oyun ilerledikçe Geralt ile daha da bütünleşecek ve oyunu sadece acil durumlarda bırakabileceksiniz. O denli sürükleyici bir hikayeyle karşı karşıyayız. Oyunun bir diğer önemli noktasıysa grafikler. Witcher 2 açık uçlu bir oyun olmasına karşın inanılmaz grafiklere sahip. Gerçekten PC’nin teknik özelliklerini sonuna kadar kullanan bir oyun olmuş Witcher 2. Eğer güçlü bir bilgisayarınız varsa oyunun size sunduklarına hayran kalacaksınız. Özellikle oyunun sunduğu doğa manzaraları harikulade. Eğer oyun içinde gezmeyi, araştırmayı, keşfetmeyi seven bir oyuncuysanız Witcher 2, kesinlikle sizin oyununuz. Her gittiğiniz köşede farklı bir ayrıntı yakalıyor sizi. Grafikler bu denli detaylı olunca sanki bilgisayar grafiğine değil, yağlı boya bir tabloya bakar gibi hissediyorsunuz kendinizi. Bu noktada PC grafik teknolojisinin konsolları geçtiğini kabul etmemiz gerekiyor. Yazının başında da belirttiğimiz gibi artık çoğu oyun, konsol standartlarına göre yapıldığı için PC grafiklerini ölçme şansımız olmuyordu fakat Witcher 2 PC’nin gerçek gücünü gösteren ender yapımlardan biri.

GÖLGELER CANLANIYOR
Witcher 2 kesinlikle ciddiyetten ödün vermeyen bir oyun. Karanlık bir atmosfere ve ağır karakterlere sahip. Oyunda epik bir hikaye değil, fantastik bir evrende yaşanan bir arayış öyküsü anlatılıyor. Bu nedenle oyunu alıp çocuğunuza armağan etmemenizi öneririz. Witcher 2 sonuna kadar bir yetişkin oyunu ve bunu her bir adımda hissettiriyor size. Oyundaki seçimleriniz sadece iyi, kötü ya da yanlış, doğru kontrastından oluşmuyor. Bu nedenle yapacağınız seçimler sadece nasıl oynamak istediğinize bağlı olarak değişebiliyor. Oyunun savaş sistemi bir hayli zor ve öğrenmek zaman alabiliyor fakat son derece detaylı ve eğlenceli. Bu noktada oyunun küçük bir eksisinden bahsetmek istiyoruz: Düşman yapay zekası zaman zaman oldukça hilekar davranabiliyor. Bir şekilde her şeyi doğru kurgulasanız bile yenilebiliyorsunuz. Bu nedenle oyunu sık sık kaydetmeyi unutmayın.

CAN SIKAN HATALAR
Oyuna getireceğimiz bir diğer eleştirimizse görevlerin doğru düzgün güncellenmiyor olması. Bu, son derece garip bir durum ki muhtemelen oyun içindeki küçük bir hatadan kaynaklanıyor. Oyunun haritaları oldukça geniş ve ne yapacağınızın izini sık sık kaybedebiliyorsunuz. Bu nedenle oyunun en gerekli yanı sıkı bir görev takip sistemi; ne var ki zaman zaman aktif görev listeniz güncellenmiyor ve siz dön baba dönelim şeklinde amaçsızca takılmaya başlıyorsunuz. Büyük bir eksi açıkçası. Her şeye rağmen oyun, türünün gereklerini en iyi şekilde yerine getirmeyi ihmal etmiyor. Muazzam ve detaylı bir karakter geliştirme sistemi, yine incelikli tasarlanmış eşyalar keşfetmeniz için sizi bekliyor.

CADI AVI BAŞLASIN
Can sıkan hatalarına ve eksiklerine karşın Witcher 2 son zamanların en kaliteli ve özenilmiş RY oyunu olarak dikkat çekiyor. Evet, oyun biraz zor ve alışmak zaman gerektiriyor. Fakat her PC sahibinin mutlaka sahip olması ve denemesi gereken bir tecrübe. Diğer yandan oyunlarla aranız çok gündelik düzeydeyse bulaşmamanızı tavsiye ederiz zira oyun tamamen sıkı oyuncular düşünülerek detaylı bir şekilde hazırlanmış. Çözmek oldukça güçleşebilir. Ancak eğer, eski oyunları özlüyor ve PC’nin eski görkemli günlerine özlem duyuyorsanız Witcher 2 sizin oyununuz.

► Detaylar ve puan tablosu sayfa 2‘de