reklamı kapat

POPÜLER

Titreşimle değil; ısı değişimleriyle ses üreten hoparlör

Hoparlörler genellikle titreşim sayesinde ses elde ediyor. Sesin üretilebilmesi için hoparlörlerin fiziki olarak titremesi gerekiyor. Titreşime gereksinim duyulması, hoparlörlerin şu anda olandan çok daha küçük boyutlarda yapılmasının önüne geçiyor. Araştırmacıların geliştirdiği yeni bir teknoloji ise farklı bir ses üretim tekniği kullanarak küçük boyutlarda hoparlör üretmeyi mümkün hale getiriyor.

İngiltere Exeter Üniversitesi’nde geliştirilen hoparlörün temelinde grafen malzemesi yatıyor. Bu malzeme, hoparlörü kontrol eden bir çip aracılığıyla anlık olarak ısıtılıp soğutuluyor. Bunun sonucunda ses oluşumu sağlanıyor. Aslında grafen malzemesinin hoparlörlerde kullanılması yeni bir uygulama değil. İnanılmaz bir hafiflik, incelik ve sağlamlığa sahip olan grafen, hoparlörlerde sıkça kullanılıyor. Ancak kullanım amacı, geliştirilen bu yeni hoparlördekine göre oldukça farklı. Grafen’in hafif yapısı sayesinde daha az enerji kullanılarak daha yüksek titreşim elde edilmesi sağlanıyor.

Exeter Üniversitesi’nin geliştirdiği hoparlörde hareket eden hiçbir parça bulunmuyor. Bunun yerine parmak boyutunda mini çip yer alıyor. Bu çipin içerisinde hoparlör, amfi ve ekolayzır bir arada bulunuyor. Elektrik iletimi çok iyi olan grafene gönderilen hassas akımlar sayesinde çok hızlı bir şekilde soğutma ve ısıtma işlemi gerçekleştirilebiliyor. Ekip yaptığı testlerde hoparlörün çok zengin sesler sunduğunu ifade ediyor. Geliştirilen teknolojinin gerçek hoparlörlerde ne zaman kullanılacağı henüz bilinmiyor.