reklamı kapat

POPÜLER

Windows 11

Windows 11 işletim sistemi için en önemli gereksinim: “TPM 2.0”

Windows 11 işletim sistemi yakında resmi olarak çıkıyor. Yeni işletim sistemi için en önemli konulardan birisi ise TPM 2.0. İşte detaylar;

Hakkında bilinmesi gereken tüm detaylara buradan ulaşabileceğiniz Windows 11 işletim sistemi 5 Ekim tarihinde kullanıma sunuluyor. Lisanslı Windows 10 kullanıcılarına ücretsiz olacak yeni işletim sistemi, TPM 2.0 olarak geçen bir gereksinime sahip. Peki nedir bu TPM?

TPM’in açılımı Trusted Module Platform olarak geçiyor. Microsoft bunu Türkçe’ye Güvenilir Platform Modülü olarak çeviriyor. Yine Microsoft’a göre TPM 2.0, Windows 11’de kimlik koruması için Windows Hello BitLocker gibi çeşitli özellikler için kullanılıyor.

TPM aslında aşağıda görebileceğiniz bir donanımsal parça. Microsoft’un açıklamasına göre son beş yılda çıkan bilgisayarların büyük çoğunluğunda Güvenilir Platform Modülü sürüm 2.0 yani TPM 2.0 yer alıyor. Ancak bu modülün Windows 10’da zorunluğu olmadığından birçok sistemde kapalı durumda bulunuyor.

Peki sorunsuz Windows 11 deneyimi için TPM nasıl açılır? Bu konuda Microsoft Türkiye tarafından hazırlanan açıklayıcı destek makalesine direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz. Makalede bilgisayarınızdaki TPM’i nasıl açacağınız açık şekilde aktarılıyor.

Peki Windows 11 işletim sistemli bir PC’de TPM 2.0 açılmadığı / aktif edilmediği zaman ne olacak? İlk olarak bu gereksinim olmadan sistem kullanılamayacak. Ancak bunun etrafından dönme yolları şimdiden bulunmuş durumda. Fakat bazı durumların etrafından dönmek pek de mümkün olmayacak.

TPM olmadan birçok oyun ve uygulama çalışmayacak. Örneğin Riot Games‘in Türkiye’de de çok popüler oyunu Valorant, şimdiden hilelere karşı koruma özelinde TPM’i zorunlu kılıyor ve TPM aktif edilmeden oyuna girilemiyor.

Buna benzer TPM zorunlulukları diğer firmalardan da geleceği için TPM’in Windows 11’li sistemlerde mutlaka aktif edilmesi gerekiyor. Sisteminde TPM modülü olmayanlar ise bunu satın alabilirler. Ancak Windows 11’e kadar çok ucuz olan TPM modülleri, Windows 11’le beraber şu an 30 dolara kadar çıkmış durumda.

Windows 11 işletim sistemi için eski cihazlar kapsam dışında kalmayacak

Bu arada biliyorsunuz işletim sistemi daha önce verilen minimum sistem gereksinimlerini karşılamayan eski sistemlere de yüklenebilecek.

Ancak bunun için Windows 10’dan Windows 11’e otomatik geçiş yolu kullanılamayacak. Windows 11’i eski sistemlere kurulması için Microsoft’un sağlayacağı ISO dosyası kullanılacak ve sıfırdan yükleme yapılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu daha önce de söylediğimiz gibi gerçekten önemli bir adım çünkü bu sayede milyonlarca sistem geride kalmayacak. Kurulum için 4 GB RAM, 64 GB depolama ve iki ya da daha fazla çekirdeğe sahip 1 GHz hızında bir 64-bit işlemcili PC yeterli olacak.

Ancak Microsoft burada özellikle bir açıklama yapmıştı. Eski sistemlerde Windows 11’in bazı özellikleri tam olarak çalışmayabilir, sürücü uyum sorunları yaşanabilir. Firma otomatik olarak Windows 11’e geçmeyen sistemlerin sistem performansını garanti etmiyor.

Windows 11’in resmi tanıtım videosu: