reklamı kapat

POPÜLER

Bilim adamları laboratuvarda uzuv üretmeyi başardı [Video]

Vücut uzuvlarının kaybı halinde protezler hastaların yardımına koşuyor. Ancak araştırmacılar bilimin sınırlarını zorlayarak laboratuvarda, yaşayan hücrelerden bir uzuv yapmayı başardı.

Görsellerde görebileceğiniz fare ön ayağı her ne kadar bir fareden kesilerek alınmış gibi görünse de aslen Massachusetts General Hospital Center‘da canlı hücreler kullanılarak üretildi. Bu bilimsel başarı gelecekte fonksiyonel bir şekilde çalışan biyolojik uzuvları üretmede atılmış ilk adım olabilir.

Bu uzvun üretim tekniği daha önce kalp, ciğer ve böbrek üretiminde de kullanılan decel/recel tekniği olarak adlandırılıyor. Decel (decellularization – hücresizleştirme) kısmında ölü donörün organları alınıyor ve iskelesi kalana dek yumuşak doku ayrıştırılıyor. Recel (recellularise) adımında ise alıcıdan gelen uygun hücrelerle iskeleye ekiliyor. Bioreaktörde beslenen organ yeni doku üretimini mümkün kılıyor ve iskelede kolonileşiyor. Donörden herhangi bir yumuşak doku gelmediği için yeni organ sistem tarafından reddedilmiyor.

limb

Ancak bu teknikle bir ön ayak yaratmak çok daha zor çünkü sisteme farklı hücre tipleri dahil oluyor. Decel aşamasında damar ve sinir düzenini korumaya özen gösteren araştırmacılar, öncü kas ve kan damarlarını ayrı ayrı yetiştiriyor. Hayvanın ön ayağı hücresiz hale gelince bioreaktör’e asan araştırmacılar besin çözeltisi ve elektrik uyarılarıyla büyümeyi tetikliyor. Damarlı hücreler uzvun ana artarına enjekte edilirken, kas hücreleri direkt olarak kılıflara enjekte ediliyor. İki-üç hafta süreyle bioreaktörde kalan uzuvda yer alan hücrelerin uygun bir şekilde hizalandığı gözlemleniyor.

limb