reklamı kapat

POPÜLER

2025 yılında dizel otomobillerin giremeyeceği şehirler

İçten yanmalı motorların sonunu getiren süre dizel motorlarla başlıyor. İşte en yakın zamanda dizel motorlu otomobillerin kullanımını yasaklayacak şehirler.

Elektrikli otomobillerin son sürat yaygınlaştığı şu günlerde artık dizel ve içten yanmalı motorların kullanım dışı bırakılma süreci daha yüksek sesle konuşuluyor. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2016’nın, Haziran ayının ilk haftasında Norveç’in 2025 yılından itibaren benzinli otomobillerin satışını yasaklayacağı haberini almıştık. Bu olayın hemen bir hafta sonrasında da Almanya hükümeti, 2030 yılından itibaren benzinli otomobil üretimine izin verilmeyeceğini resmen ilan etmişti. Tüm bu süreç içerisine çeşitli ülkelerde dahil oldu ve artık bu süreç için geri sayım başlıyor.

Fransa hükümetinin ilk aşamada Paris olmak üzere yürüttüğü çalışmada, dizel motorlara savaş açarak 1997 yılının öncesinde üretilmiş dizel motorlu araçları tamamen yasakladı ve emisyonsuz hava sahası konusunda kendinden emin ve kararlı bir şekilde adımlarını attı. Konuyla ilgili açıklama yapan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, “Bu sadece soluduğumuz havayla ilgili olan bir mesele değil. Biz kirli havayla savaştığımız bu dönemde ayrıca kanser başta olmak üzere birçok hastalık ve bu hastalıklar sonucu meydana gelen ölümlerin de önüne geçmek için çalışıyoruz.” diyerek bu konuda ne kadar kararlı olduklarının altını çizdi. 2025 yılı itibarıyla Paris başta olmak üzere, Madrid (İspanya), Meksiko City (Meksika) ve Atina (Yunanistan) şehirlerinde dizel otomobiller yasaklanıyor.

Meksiko City Belediye Başkanı Miguel Angel Mancera, bu süreçte otomobil üreticileriyle birlikte otobüs üreticilerinin de kendilerine katılması gerektiğini ve özellikle toplu taşıma araçlarının bu süreçte kilit rol üstlendiğini belirtirken hızlı otobüs taşımacılığı (BRT) ve bisikletlerin alternatif olarak kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Atina Belediye Başkanı Giorgos Karminis ise işi bir adım öteye taşıyıp dizel dahil tüm içten yanmalı motorları Atina ve çevresinde yasaklama planları yapıyor. Önümüzdeki günler dizel motor başta olmak üzere içten yanmalı motorların elektrikli motora dönüşüm sürecinin kaçınılmaz olduğunu bizlere kanıtlayacak gibi gözüküyor.

İlginizi çekebilir

Otomobil devleri içten yanmalı motorların sonunu hazırlayan süreci başlattı