reklamı kapat

POPÜLER

Elon Musk Neuralink

Elon Musk, insanlı Neuralink denemeleri için tarihi verdi

Tesla ve SpaceX’in başındaki isim Elon Musk, sahibi olduğu Neuralink şirketi ile insanlı denemelere de çıkmak istiyor.

Elon Musk tarafından uzun süre önce kurulan ve sessiz sedasız büyük çalışmalar yapan şirket Neuralink, bilmeyenler için insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurmak için çalışmalar yapıyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan Neuralink, burada beyin – makine bağlantı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanmayı planlıyor. Yukarıda gördüğünüz Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Firma tarafından yapılan son sunumda da gösterildiği üzere şimdilik beynin derinliklerine inilmiyor, yüzeyden algılama yapılıyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik sistemlere / cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. 

Link üzerinden Neuralink‘in ileride felç, körlük, hafıza kaybı, bağımlılık, işitme kaybı gibi şeylerin yanı sıra anksiyete ve depresyon gibi sorunların çözümünde de kullanılabileceği aktarılıyor. Bu da gerçekten çok ama çok önemli görünüyor. Cihazın ayrıca insan vücudunu sürekli olarak takip edebileceği ve kalp krizi gibi durumları anlık olarak bildirebileceği de çok dikkat çeken detaylar arasında yer alıyor.

İşte bunun için insanlı denemelerin yıl sonunda başlayacağı Musk tarafından resmen verilen bilgiler arasında yer alıyor. Sistem şimdilik hayvanlar üzerinde deneniyor. Süreci insanlara “güvenli şekilde” getirmek adına FDA ile çalıştıklarını aktaran Musk, bu konuda gerçekten çok ses getiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elon Musk, Neuralink ile gerçek biyonik insan dönemini başlatmak istiyor

Halen prototip aşamasında olan ve şu an bir günlük pil ömrü sunan (Manyetik şarj cihazı ile şarj edilecek) Link, birçok fayda ile yolda bulunuyor. Musk bu implant ile elektronik cihazların (Örneğin akıllı telefon) sadece düşünerek yönetilebileceğini dahi aktarıyor.

İlginizi Çekebilir

Gelecekten gelmiş gibi duran elektrikli otomobil modeli