reklamı kapat

POPÜLER

Samsung GOS

Samsung tarafına GOS üzerinden resmi soruşturma açıldı

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, GOS konusunda gündemden düşmüyor. Bu sefer resmi bir soruşturma açıldı.

Halen bilmeyenler için Samsung, bazı telefonlarda yüklü Game Optimizing Service (GOS) üzerinden tam 10 bin kadar uygulamanın performansını kısıyor. Bu uygulamalar için yayınlanmış bir liste dahi bulunuyor ve süreç sadece GOS’un açılımından farklı olarak oyunları kapsamıyor. Microsoft Office uygulamaları, Netflix, Google Keep, TikTok ve Samsung’un kendi Secure Folder, Cloud, Pay ve Pass gibi uygulamaları da performansı kısılan uygulamalar listesinde bulunuyor. Testlere göre performansı kısılan uygulamalar listesinde 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench ve GeekBench 5 gibi performans testleri ise yer almıyor. Yani performans testlerinde telefonların gücünden sonuna kadar yararlanılıyor, diğer uygulamalarda ise pil – performans – akıcılık üçlüsünde optimizasyon yapılıyor.

Geçtiğimiz günlerde bu durum tepki çektiği ve süreçte kullanıcılara seçme şansı tanınmadığı için bir geri adım atıldı. Samsung, resmî açıklama yaptı ve GOS’un uygulama / oyunlar için GPU ile CPU’yu optimize ettiğini ve yakında GOS’a bir “performans” modunun geleceğini duyurdu. Ancak bu durum resmi bir soruşturmayı engelleyemedi.

Fair Trade Commission FTC’ye göre Samsung, Galaxy S22 reklamlarında kullandığı “en iyi performans” ibaresiyle reklam yasasını ihlal etti. FTC, firmanın burada kullanıcıları yanılttığını söylüyor ve bunun arkasında direkt olarak GOS ile performansın kısılması yer alıyor. FTC’nin soruşturması yüksek ihtimalle Samsung’un GOS’taki gelecek güncellemesi ile tam olarak kapatılacak ve herhangi bir ceza çıkmayacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu arada Geekbench de geçtiğimiz günlerde GOS kullandığı tespit edilen tüm Galaxy S10, Galaxy S20, Galaxy S21 ve Galaxy S22 serisi telefonları yasaklamış ve kendi sonuçlarından çıkarmıştı. Firma bünyesinde haklı olarak adil bir performans veri tabanı oluşturmak istiyor. Telefonların Geekbench kadar normalde de maksimum güçlerinde çalışması isteniyor ve GOS gibi adımlar bir “hile” olarak görülüyor.

Samsung gelişmesi yanında bu da ilginizi çekebilir: Asus imzalı katlanabilir ekranlı ilk dizüstü modeli ile tanışın