reklamı kapat

POPÜLER

uzaya gitmek

TUA üzerinden uzaya gitmek için başvuran kişi sayısı açıklandı

 - Güncelleme: 24 Mayıs 2022 16:54

Türkiye Uzay Ajansı, sürpriz adımla ISS’e bir Türk vatandaşı gönderecek ve uzaya gitmek isteyenler için bir başvuru portalı oluşturulmuş durumda.

Türkiye Uzay Ajansı, bu ses getiren gelişmeyi şu resmî açıklama ile duyurmuştu: “Cumhuriyetimizin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderiliyor.” açıklamasıyla duyurulan konuda şunlar da paylaşıldı: “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen 10 hedeften biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri aldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir. Bu misyon kapsamında Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi gerçekleştirilecek ve bilim insanlarımıza Uluslararası Uzay İstasyonu şartlarında deney yapma imkânı sağlanacaktır.

Bu görevi gerçekleştirmek için Türk vatandaşları tarafından yapılan başvurular arasından 2 (iki) aday belirlenecektir. Seçilen adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek ve 10 (on) yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacaktır. Astronot eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylardan biri yaklaşık 10 gün sürecek uzay görevini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte bu konuda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ilk başvuru verisini paylaştı. Uzay yolculuğu için dün akşam açılan siteye 27 bin başvuru yapıldığı belirtildi. Bakan Varank tam olarak “Açılan siteyi şu ana kadar 2,7 milyon kişi ziyaret etti, 27 bin başvuru yapıldıdedi.

Proje için 23 Haziran 2022 itibarıyla bitecek başvuru sürecine ve şartlarına direkt olarak burada göz atabilirsiniz. Peki bu görev nasıl yapılacak? Bunun olası cevabına  ise direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

Uzaya gitmek isteyenler yanında da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle