reklamı kapat

POPÜLER

uzaya gitmek

TUA üzerinden uzaya gitmek isteyenler için başvuru süresi uzatıldı

Türkiye Uzay Ajansı, sürpriz adımla ISS’e bir Türk vatandaşı gönderecek ve uzaya gitmek isteyenler için başvuru süresi uzatılmış durumda.

Türkiye Uzay Ajansı, bu ses getiren gelişmeyi geçtiğimiz ay şu resmî açıklama ile duyurmuştu: “Cumhuriyetimizin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri tamamladıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderiliyor.” açıklamasıyla duyurulan konuda şunlar da paylaşıldı: “Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu, Milli Uzay Programı kapsamında belirlenen 10 hedeften biridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında bir Türk vatandaşı, gerekli eğitimleri aldıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir. Bu misyon kapsamında Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi gerçekleştirilecek ve bilim insanlarımıza Uluslararası Uzay İstasyonu şartlarında deney yapma imkânı sağlanacaktır.

Bu görevi gerçekleştirmek için Türk vatandaşları tarafından yapılan başvurular arasından 2 (iki) aday belirlenecektir. Seçilen adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesinde istihdam edilecek ve 10 (on) yıl mecburi hizmet yükümlülüğü olacaktır. Astronot eğitimlerini başarıyla tamamlayan adaylardan biri yaklaşık 10 gün sürecek uzay görevini gerçekleştirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecektir.”

Proje için daha önce son başvuru tarihi 23 Haziran olarak açıklanmıştı. Şimdi ise bu tarih 30 Haziran tarihine çekildi. Projenin başvuru şartlarına direkt olarak burada göz atabilirsiniz. Peki bu görev nasıl yapılacak? Bunun cevabına ise direkt olarak buradan ulaşabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, geçtiğimiz ay ilk başvuru verisini de paylaşmış ve uzay yolculuğu için açılan siteye 27 bin başvuru yapıldığını belirtilmişti. Bakan Varank tam olarak “Açılan siteyi şu ana kadar 2,7 milyon kişi ziyaret etti, 27 bin başvuru yapıldıdedi. Bu konuda son rakamın kaç olduğu şimdilik bilinmiyor.

Uzaya gitmek isteyenler yanında da ilginizi çekebilir: Samsung imzalı ilginç projektör Freestyle