Ekran kartı devi Nvidia, Suudi Arabistan merkezli Humain’e çok sayıda yapay zekâ GPU’su göndereceklerini duyurdu.
Ambargo nedeniyle Çinli şirketlere yapay zekâ için tasarlanan özel GPU’lardan satamayan Nvidia, Suudi Arabistan’da devlet destekli olarak kurulan yeni yapay zekâ şirketi Humain’e 18 bin adet yapay zekâ GPU’sunun gönderileceğini açıkladı. Suudi Arabistan’ın Kamu Yatırım Fonu (PIF) tarafından işletileceği belirtilen Humain, yapay zekâ alanında birçok çalışma gerçekleştirecek ve açıklamaya göre, dünyanın en güçlü “multimodal” Arapça büyük dil modelini geliştirecek. Zengin enerji kaynakları sayesinde büyük ölçekli yapay zekâ odaklı sunucu merkezleri kuracak olan Suudi Arabistan, bu alana 40 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı planlıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Nvidia için son kullanıcıya yönelik ekran kartlarından elde ettiği gelirin artık hiçbir önemi bulunmuyor. Şirket artık en büyük kazancını yapay zeka odaklı sunucu sistemlerinden elde ediyor. 2021 yılına kadar şirketin gelirleri ekran kartı ve veri merkezi kategorileri arasında dengeli bir seyir izliyordu. Ancak daha sonra durum değişmeye başladı. Özellikle ChatGPT’nin etkisiyle Nvidia’nın sunucu sistemlerine yönelik talepte inanılmaz bir artış oldu. Bu talep patlaması sonucunda da şirketin yapay zeka odaklı sunucu sistemlerinden elde ettiği gelirle, son kullanıcıya yönelik ekran kartlarından elde ettiği gelir arasında devasa bir fark oluştu. 2024 itibarıyla Nvidia için ekran kartı gelirleri büyük ölçüde önemini yitirdi ve bunun önümüzdeki yıllarda da değişmesi beklenmiyor.
Gelir odağı değiştiği için şirketin, RTX 50 ekran kartı serisindeki olumsuz durumlarla ilgili yatırımcılara detaylı bir açıklama yapma gereği dahi duymadığı belirtiliyor. Pek çok kişiye göre şirket artık ekran kartı pazarına yeterli önemi vermiyor ve bu durum geleceğe dair endişeleri artırıyor. Yeni kartlarıyla milyonlarca oyuncuyu hayal kırıklığına uğratan şirket, son dönemde donanımın yanı sıra yazılım konusunda da ciddi sıkıntılarla gündeme geliyor. Ekran kartı sürücüleri ve Nvidia uygulamasında ortaya çıkan problemler, kullanıcılar arasında büyük tepkiye yol açıyor.