reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı telefon devler ligi

Samsung Galaxy S4

SAMSUNG GALAXY S4

SAMSUNG, GETİRDİĞİ ARAYÜZ YENİLİKLERİYLE S4’TE ÇITAYI ÖYLE YUKARILARA TAŞIDI Kİ DİĞERLERİNİN İŞİ GERÇEKTEN ÇOK ZOR. İŞLEMCİ PERFORMANSINDA DA RAKİP TANIMAYAN TELEFON, KAMERASI, EKRANI VE FORMUYLA YENİ NESİL STANDARTLARI BELİRLİYOR

Ne olduysa Samsung’un Galaxy S III modelini duyurmasıyla birlikte oldu. Tahtından edilemez görünen Apple’ın iPhone’u, çok büyük satış rakamlarına ulaşmayı başaran S III’ün gerisinde kaldı. Zaten rakiplerinde olmayan birçok sıra dışı özelliğe sahip olan telefon, Samsung’un hızlı gelen güncellemeleri ve rakipleri karşısında avantajlı bir konuma geçmesini sağlayan fiyatıyla milyonlarca tüketicinin tercihi oldu. Telefon en görkemli günlerini yaşarken, S4’ün söylentileri çıkmaya başladı. Birçokları Samsung’un yepyeni bir tasarıma ve standartları belirleyecek yeni teknolojilere sahip olacağını bekliyordu ancak Samsung bizi şaşırttı. Görünüm olarak neredeyse S III’le aynı diyebileceğimiz S4, biraz daha incelmiş, küçülmüş ve hafiflemiş olarak karşımıza çıktı. Elbette yazılımsal olarak yenilikleri de bünyesinde barındırıyordu. S III’e olan bu ciddi benzerliğin onun için dezavantaj olacağını söyleyenler oldu ancak satışlar gösterdi ki S4 Android cephesinin en iddialı akıllı telefonlarından biri.

S III’ÜN İKİZİ
Samsung’un ürünlerinde kullanmayı en sevdiği materyal hangisi diye sorsak eminiz birçoğunuz “plastik” yanıtını verecektir. S4’te de durum değişmemiş. Samsung hem kolay işlenebiliyor olması hem hafifliği hem de ucuzluğuyla yine plastik ham madde kullanmayı tercih etmiş. Bunun artıları saydıklarımızdan ibaret ancak eksileri de var elbette. Tamam, telefon hafif olmasına hafif ancak elinizdeyken verdiği his pek güvenli değil. Düşürürseniz bir tarafları kırılacakmış gibi geliyor. Siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip kasa malzemesi içinde ince parıltılar bulunuyor. Bu sayede ışık yönü değiştikçe telefon hafif hafif parlıyor. Telefonun yan kısmı ise fırçalanmış metal görünümünde bir şeritle çevrili. Telefonun sağ tarafında açma kapama düğmesi, üst tarafında kulaklık girişi, sol tarafında ses düğmesi alt tarafında ise micro-USB girişi bulunuyor. Çıkabilen ve oldukça esnek yapıdaki arka kapağın altında SIM yuvası ve microSD kart girişi mevcut. Kapağı kaldırdığınızda pile de ulaşabiliyorsunuz. Yani istediğiniz takdirde NFC destekli 2600 mAh’lik bu pili değiştirebiliyorsunuz. Arka kapaktan bahsetmişken yoğun bir şekilde parmak izi tuttuğunu belirtmek gerek. Telefonunuzun temizliğine takıntılıysanız elinizde mikrofiber bezle gezmeniz lazım.

SUPER AMOLED EKRAN
Samsung’un en büyük avantajlarından biri işlemciden ekrana kadar telefonlarında kullandığı birçok önemli parçayı kendinin üretebiliyor olması. Bu durum onları rakipleri karşısında bir adım öne taşıyor. Ancak bu demek değil ki Samsung’un üretimini yaptığı her parça piyasanın en iyisi. Özellikle ekran, Samsung’un en çok eleştirildiği yönlerden biri. Samsung, uzunca bir süredir üst seviye cihazlarında Super AMOLED ekran teknolojisini kullanıyor. LCD ekranlara kıyasla enerji tüketimi, siyah doygunluğu, incelik ve fiyat gibi avantajlara sahip olan AMOLED ekranlar, piksellerinin dizilimlerine göre de birbirinden ayrılıyor. Samsung’un AMOLED Plus adını verdiği ekranda her bir piksel üç farklı renk veren alt piksellerden oluşuyor. Plus ibaresinin olmadığı (Galaxy S4’ün ekranı gibi) AMOLED ekranlarda ise pentile olarak tabir edilen bir alt piksel dizilimi söz konusu. Bu dizilimde, her bir pikselde mavi / yeşil ve kırmızı / yeşil alt pikseller bulunuyor. Bundan ötürü renk tutarlılığında sapmalar oluyor. Samsung, S4’ün ekranında bir yeniliğe daha giderek alt piksellerin kendi içlerindeki dizilimini ve boyutlarını da değiştirmiş. Yine pentile formunda sıralanan alt piksellerden en büyüğü olan mavilerle ondan biraz daha ufak olan kırmızılar kare prizma şeklinde, aralarda kalan yeşil alt pikseller ise oval biçimli ve küçük. Pentile, ppi değerinde de algı farklılığına neden oluyor. 441 ppi’lık S4 ekranında aslında piksel başına 312 kırmızı ve mavi alt piksel, 441 yeşil alt piksel bulunuyor. iPhone 5’te ise her pikselde üç farklı renkte 326’şar alt piksel bulunuyor. S4’ün ekranı Full HD olmasıyla S III’ün ekranından ayrılıyor. Bunun yanında parlaklığı yaklaşık yüzde 25 daha fazla ve güç tüketimi yüzde 20 daha az. Ekran ayarlarında dinamik, standart, profesyonel fotoğraf ve film görüntü modlarından birini seçebiliyorsunuz. Ya da görüntüyü optimize et diyerek tüm işi telefona bırakabiliyorsunuz. Bizim en tutarlı bulduğumuz film modu. Renkler biraz soluk gibi görünüyor ama teknik olarak gerçeğe en yakın mod bu. Ekrana doğrudan baktığınızda renkler ve parlaklık kusursuza yakın denebilecek kadar iyi. Açı değiştirdiğinizde ise hafif renk değişimleri ve çok az parlaklık azalması göze çarpıyor. Tüm bu pozitif özelliklerin yanında S4’ü bir iPhone 5’le kıyasladığınızda ekranlar arasındaki bariz parlaklık farkını da görebiliyorsunuz. IGZO teknolojisi ile LCD ekranlar (iPhone 5’inki gibi) OLED’leri daha da zorlayacak gibi görünüyor. Sesten de bir parça bahsedelim. S4’ün ana hoparlörü sol arka kısımda. Mono hoparlörün ses kalitesi fena değil ancak gerçek anlamda bir müzik deneyimi yaşamak istiyorsanız HTC One’ın Beats destekli hoparlörleri listenin bir numarasında. S4’te FM radyo olmaması da pekala bir eksi olarak kabul edilebilir.

13 MEGAPİKSEL KAMERA
Galaxy S serisinin iPhone’larla rekabette geri kaldığı alanlardan biri de kameraydı. S4’te kameraya ağırlık veren Samsung, çözünürlüğü 13 megapiksele çıkarmış. Bunun etkisi hem fotoğraflarda hem de videoda kendini belli ediyor. Kamera, detayları zengin, keskin ve renk doğruluğu yüksek fotoğraflar çekiyor. Bu durum yalnızca flaş kullanmadan yaptığınız gece çekimlerinde değişiyor. Bu anlamda HTC One çok daha iyi. Genel anlamda bir kamera kıyaslaması yapmak gerekirse iPhone 5’in kamerası S4’ünkinden birçok noktada daha başarılı. Samsung’un farkı ise yeni yaratıcı özelliklerde ortaya çıkıyor. Kameranın en dikkat çeken özelliği ana kamerayla çekim yaparken ön kamerayla da kendi fotoğrafınızı çekip bunu ana fotoğrafın istediğiniz herhangi bir yerine sabitleyebileceğiniz Dual Shot. Kendine özel çerçevelere sahip olan bu özellik kamera arkasında olduğunuz için anılardan da uzak kalmanızın önüne geçiyor. Hareketli fotoğraflar modunda ise kamera kısa bir video çekiyor. Sonrasında siz bu videonun istediğiniz bölgesini hareketlendiriyor, kalan kısmını donduruyorsunuz. Bu sayede GIF animasyonlarına benzer sonuçlar elde edebiliyorsunuz. En iyi fotoğraf ve en iyi yüz modları farklı kareler içinden en iyisini ve yüzünüzün en iyi çıktığını seçmenizi sağlıyor. Dram modu da hareketli objelerin art arda fotoğraflarını çekiyor ve bu kareleri tek bir karede bir araya getiriyor. Sesli fotoğraf modu ise deklanşöre bastıktan sonra 9 saniyelik bir ses kaydı yapıyor ve bu sayede fotoğraflarla birlikte bir mesaj da oluşturmanızı sağlıyor. Kamerada daha saymaya yerimizin olmadığı benzer birçok özellik bulunuyor.

SAMSUNG’A ÖZEL ARAYÜZ VE UYGULAMALAR
S4, Android işletim sisteminin 4.2 Ice Cream Sandwich versiyonunu kullanıyor ama Samsung yazılımsal anlamda Google’dan çok daha fazla çalışıyor. S4’te öyle ilginç ve yeri geldiğinde öyle işe yarayan fonksiyonlar var ki gelecekte nasıl telefonlar kullanacağımızı göstermesi açısından bu özellikler oldukça önemli. Bizim en beğendiklerimizden kısaca söz edelim. Parmağınızı ekrana dokundurmadan önizleme yapabilmeyi sağlayan Air View, elinizi telefon üzerinde sağa sola hareket ettirerek sayfalar ve içerikler arasında gezinmenizi sağlayan temassız kontrol, bir video izlerken başınızı farklı bir yöne çevirdiğinizde içeriği duraklatan ve yeniden ekrana baktığınızda oynatmaya devam eden akıllı duraklatma, sesli olarak söylediklerinizi farklı dillere çevirebilen S Translator ve tek bir S4 üzerinde çalan müziği diğerleriyle paylaşmanıza imkan veren Group Play. Hepsi hakkında uzun uzun yazmayı hak eden özellikler ancak yerimiz sınırlı. Kamerası iPhone’dan iyi değil, malzeme kalitesinde HTC One’ın üzerine çıkamıyor ve Xperia Z gibi su geçirmez değil ancak bu onu piyasadaki en akıllı telefonlarının başında gelenlerden biri olarak görmemize engel değil.

ARTI-EKSİ

+ Yenilikçi arayüz, uygulama ve fonksiyonlar, ekran
Plastik gövde

SON KARAR

Samsung Galaxy S4

Android’li akıllı telefonlar arasında yetenekleriyle öne çıkan Galaxy S4, tasarımıyla One’ın, fiziki dayanıklılığıyla Xperia Z’nin ve kamera performansıyla iPhone 5’in gerisinde. Ancak tüm bunlara rağmen S4’ün yapabildiklerini yapabilen ikinci bir telefon ortada yok. Samsung yine en güçlü cihazlardan birine imza atmayı başarmış.