reklamı kapat

POPÜLER

robot kafa

Ameca ile çok ses getiren Engineered Arts’tan robot kafa gösterimi [Video]

 - Güncelleme: 06 Aralık 2021 13:56

Engineered Arts, geçtiğimiz hafta insansı robot Ameca ile tüm internet dünyasının gündemine gelmeyi başardı. Ancak firmanın başka çalışmaları da var.

Engineered Arts firması tarafından geliştirilen insansı robot Ameca, hatırlamak adına şirketin şimdiye kadar geliştirdiği en gerçekçi model konumunda bulunuyor. HRI olarak geçen insan-robot ilişkisi özelinde bir platform olarak tasarlanan robot, sayfanın altındaki videoda özellikle uyanma anındaki mimikleriyle dikkat çekmişti.

Video içerisinde herhangi bir şekilde yürürken gösterilmeyen çünkü sabit tasarlanan Ameca, özellikle yüz kısmına inanılmaz oranda odaklanılmış bir seçenek konumundaydı. Ellerini, kollarını ve kafasını gerçekçi şekilde hareket ettirebilen Ameca, bunu etkileyici mimikler ile birleştirerek hayranlık uyandırıyor.

Günümüzde birçok robot danışma gibi yerler özelinde insanlar ile etkileşim için tasarlanıyor. Bu konuda bir gelecek gösterimi yapan Engineered Arts, Ameca’yı CES 2022’ye götüreceklerini açıkladı.

İngiltere merkezli firmayı bugün karşımıza getiren ise yine sayfanın altında izleyebileceğiniz yeni video oldu. Bu güncel videoda “Mesmer” adı verilen robot kafa gösterildi. Çok gerçekçi bir yapay deri kaplamasına sahip olan Mesmer, videoda temel mimiklerini gözler önüne seriyor.

Bu gösterilen tasarımın merkezinde 22 adet özel servo motorun yer aldığı aktarılıyor. Firmaya göre bunun sadece 5 tanesi ağız bölgesinde yer alıyor ve bu yüzden Mesmer’in video özelinde konuşamadığı belirtiliyor. Bir Intel NUC bilgisayar ile güç verilen kafa, danışma robotlarının geleceği için başka bir gösterim oluyor. Firma Mesmer üzerinde uzun zamandır çalışıyor.

Engineered Arts’ın robot gösterimleri için “bunlar sahte” yorumları yapılıyor

Özellikle Türkiye’de bu firmanın ve Boston Dynamics’in robotlarına sahte diyenler var. Ancak hem Engineered Arts hem de Boston Dynamics imzalı robotlar “gerçek” yani bir bilgisayar animasyonu değiller.

Peki birçok kişi neden bu robotları sahte sanıyor? Bunun en büyük suçlusu detaylarına aşağıdaki haberde yer verdiğimiz Corridor Digital imzalı bir “gerçekten bilgisayar ortamında hazırlanmış” YouTube videosu oluyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu da Ameca’nın bahsettiğimiz videosu: