Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Apple, bugün çıkan haberlere göre kendi yapay zeka modelini haber içerikleriyle eğitmek istiyor.
The New York Times tarafından elde edilebilen bilgilere göre teknoloji devi Apple üzerinde çalıştığı kendi yapay zeka modelini, en az 50 milyon dolarlık çok yıllı bir anlaşma üzerinden haber sitelerindeki bilgileri / içerikleri kullanarak eğitmeyi hedefliyor. Adı geçen haber siteleri arasında Condé Nast, NBC News, Vogue, Wired, Vanity Fair, Ars Technica, Glamour, The New Yorker, GQ ve fazlası yer alıyor, listeye zamanla başka platformların da dahil edilmesi bekleniyor. Söylendiği kadarıyla sürece şu an sıcak bakanlar yanında soğuk kalanlar da bulunuyor ancak Apple’ın kesinlikle böyle bir veriye ihtiyacı bulunuyor. Kendi yapay zeka modelini eğitmek adına Google’dan çekeceği verileri kullanması çok riskli olan teknoloji devi, sürece hem etik hem de yasal olarak doğru şekilde yaklaşmak istiyor. Bu arada bu konuda adım atan ilk isim Apple değil, hatta süreçte Apple’a ChatGPT’yi geliştiren OpenAI örnek olmuş olabilir. Çünkü OpenAI geçtiğimiz ay Associated Press ve Politico’nun çatı şirketi Axel Springer ile masaya oturdu ve kendi yapay zeka modellerinin eğitim sürecinde onların haber içeriklerini kullanmak üzere anlaşma imzaladı.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dün öğrendiğimiz kadarıyla Apple, direkt olarak iPhone’larda “LLM” çalıştırmanın yolunu bulmuş durumda. Kaçıranlar için ChatGPT gibi sistemlerin arkasında LLM / Large Language Model ya da Türkçe karşılığıyla “Büyük Dil Modeli” yer alıyor. Örneğin ChatGPT şu an GPT-4 büyük dil modeli temelinde görev yapıyor, bu konuda Apple da önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Hatta gelen son bilgilere göre firma direkt olarak iPhone’larda “LLM” çalıştırmanın yolunu bulmuş durumda. Teknik detaylar elbette oldukça karışık ancak firma büyük LLM verisini direkt olarak flash bellek içinde tutmak istiyor.
Yüksek sayıdaki veriye hızlı erişim için “çığır açıcı” özel teknikler geliştirdiği aktarılan şirket, bunu kod adı Ajax olarak geçen ve Apple-GPT de denilen kendi LLM altyapısı için kullanabilir ve böylece iPhone’lar internet bağlantısı olmadığı durumlarda dahi çok gelişmiş bir üretken yapay zeka deneyimi sunabilir. “Geliştirdiğimiz çığır açıcı sistem, gelişmiş LLM’lerin kaynakların sınırlı olduğu ortamlarda kullanılması ve böylece uygulanabilirliklerinin ve erişilebilirliklerinin artırılması açısından çok önemli” diyen Apple araştırmacıları, paylaştıkları belgede aynı zamanda, “Geliştirilen bu verimlilik odaklı yöntemler, yapay zeka modellerinin iPhone’un mevcut olan belleğinin iki katına kadar çalışmasına olanak tanıyor” açıklamasını da yapıyor.