reklamı kapat

POPÜLER

Apple Vision Pro LOG Tasarım

Apple Vision Pro, en çok bu beş nedenden dolayı iade ediliyor

Apple’ın WWDC23 kapsamında tanıttığı Apple Vision Pro isimli başlık modelini alanlar kısa süre önce iade etmeye başladı.

Apple Vision Pro için ABD merkezli satış macerası kısa süre önce başladı. 256 GB için 3.499 dolar, 512 GB için 3.699 dolar, 1 TB dahili depolama içinse tam 3.899 dolar olan model, şimdiye kadar çok sayıda kişiye ulaştı ancak umulan deneyimi tam olarak sunamadı. Bu yüzden de başlık için çok ciddi sayıda iadenin bilgisi gelmeye başladı. Peki insanlar Vision Pro’yu neden iade etmeye başladı? Bu konuda çok sayıda kişiyle görüşen Mark Gurman, en çok dile getirilen beş iade nedenini şöyle sıraladı:
Cihaz çok ağır, yönetmesi çok zahmetli, baş ağrıtıcı ve rahatsız edici.
Fiyatına oranla az sayıda uygulama ve video içeriği var. 
Çalışma özellikleri insanları Mac ile normal bir harici monitör kullanmaktan daha üretken yapmıyor ve bu yapıda uzun süre kullanımı zor.
Ekranlarda çok fazla parlama var, görüş alanı çok dar ve cihaz göz yorgunluğu ve görme sorunlarına neden oluyor.
Ürün, kullanıcıların kendilerini aile ve arkadaşlarından soyutlanmış hissetmelerine neden oluyor. Anlamlı ortak deneyimler henüz mevcut değil ve Vision Pro maksimum performans için tam oturtulması gereken bir cihaz olduğundan başkalarına kolayca aktarılamıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Peki Apple Vision Pro neden bu kadar pahalıya satılıyor? Ürün pahalı çünkü birim başı üretim maliyeti gerçekten çok yüksek seviyede yer alıyor. Alana premium bir seçenek ile girmek isteyen Apple, bu yüzden modelde olabilecek en kaliteli malzemeleri kullanıyor. Şimdilik halen net bir üretim maliyeti açıklanmıyor ancak her bir ürünün Apple’a 2 bin dolar üstünde bir maliyet çıkardığı tahmin ediliyor. En baştan maliyeti yüksek alüminyum bir gövde üzerine kurulan ürün, önünde aynı zamanda bir lens olarak da görev yapan devasa bir kavisli cam kullanıyor.

Sadece bu camın bile çok yüksek bir maliyet yarattığı aktarılıyor, modelde buna ek olarak inanılmaz yüksek kaliteli iki adet micro-OLED ekrana (Toplam 23 milyon piksele sahip) yer veriliyor. Bu özel olarak Sony tarafından üretildiği söylenen ekranların da çok pahalı olduğu biliniyor, model bunlara ek olarak bünyesinde çok sayıda kamera ve sensör barındırıyor. Baktığımız zaman cihazın önünde iki adet ana kamera, iki adet yan kamera, dört adet aşağıya bakan kamera, IR ışık sensörleri, LiDAR ve iPhone’lardaki Face ID’ye de güç veren TrueDepth kamera sistemi yer alıyor.

Bunlar direkt olarak dışta olanlar. Ürünün içerisinde ise dört adet IR kamera ve LED ışık sensörleri bulunuyor. Bu donanımlar sayesinde biyometrik güvenlik için İris tarama yapabilen ve aynı zamanda ses, el ve göz hareketleriyle kontrol edilebilen ürün, dış kameralar ile üç boyutlu görüntüler kayıt altına alabiliyor. Modelin maliyetini artıran bir diğer unsur ise çift işlemci kullanımı oluyor. Apple Vision Pro gücünü esas olarak Apple imzalı “M2” işlemciden alıyor, başlıkta sırf sensör verileri için ayrıca bir Apple imzalı “R1” işlemciye yer veriliyor.

Yerleşik olarak yüksek kaliteli hoparlöre, kişilerin gözlerini simüle ederek gösteren dışa dönük ikinci ekrana, mikrofonlara ve harici bir bataryaya da sahip olan cihaz, yüksek kaliteli kafa bağlantı aparatları derken pazardaki birçok AR/VR başlıktan 3-4 kat daha yüksek bir parça maliyeti ortaya çıkarıyor. Bunun üstüne elbette Apple’ın yüksek ihtimalle diğer ürünlere oranla düşük tutulan kârı ekleniyor, buna ek olarak karma gerçeklik başlığı için çok ciddi içerik ve reklam kampanyaları da fiyatı artıran giderler arasına giriş yapıyor.

Apple Vision Pro yanında bu da ilginizi çekebilir: İddialı AR gözlük Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition