reklamı kapat

POPÜLER

Apple’ın yeni abonelik sistemi tartışmalara yol açacak

Apple, geçtiğimiz günlerde yayın hayatına başlayan News Corp.un iPad gazetesi The Daily’nin kullandığı abonelik sistemini, tüm uygulamaların kullanabileceği şekilde güncelledi. Bu sayede, uygulama sahipleri istedikleri takdirde sundukları içeriğe iPad üzerinden abonelik alabilecek. Bu durum en çok iPad üzerinde yayın yapan gazete ve dergileri (video ve müzik içereği sunan Hulu, Netflix gibi yayınlar da bu gruba dahil) ilgilendiriyor elbette. Ancakne yazık ki Apple’ın abonelik politikasında her şey toz pembe değil. Yayıncıları sınırlayan ciddi kurallar mevcut.

iPad kullanıcıları, yeni sistemle istedikleri yayına (yayının periyoduna bağlı olarak) haftalık, bir, üç ya da altı aylık ve yıllık abonelik seçeneklerinden biriyle abone olabiliyor. Yayıncılar, abonelik bedelini ve süresini istedikleri şekilde belirleyebiliyor. Abonelik bedeli, App Store’dan uygulama satın alırken kullanılan ödeme sistemiyle tahsil ediliyor. Kullanıcılar, kişisel hesapları üzerinden aboneliklerini yönetebiliyor ve aboneliklerinin otomatik olarak yenilenip yenilenmeyeceğine dair ayar yapabiliyor.

Bir üstteki paragrafta da iyi şeylerden bahsettik. Peki Apple’ın abonelik sisteminin kötü yanı ne? Apple, şayet yayıncılar uygulamanın dışında da kullanıcılara bir abonelik imkanı sunuyorsa bunun aynısının veya daha düşük bedellisinin uygulama içinde olmasını şart koşuyor. Bir örnekle açıklayalım. XX gazetesinin kendi internet sitesi üzerinden sunduğu aylık aboneliğin maliyeti 20 dolar olsun. XX gazetesi, iPad üzerinden de abonelik imkanı sunmak isterse 20 dolar veya daha altında bir bedel sunmak zorunda. Üstelik Apple, bu abonelikten yüzde 30 pay alacağını belirtiyor. Yani iPad aboneliğinden XX gazetesinin hesabına yalnızca 14 dolar giriyor. Abonelik sisteminin en büyük sıkıntılarından biri bu. Bir diğer sorun ise Amazon’un Kindle’ı ve Barns & Noble’ın Nook’u gibi kendi içeriklerini uygulama arayüzü dışında satan uygulamaların artık bunu yapamayacak olması. Bu durumla ilgili bir tartışma geçtiğimiz haftalarda Apple’ın, Sony’nin Reader uygulaması dışından e-kitap satışını yasaklama girişimiyle gündeme gelmişti.

Apple, yayıncılara ve uygulama geliştiricilere 30 Haziran’a kadar uygulamalarını uygulama içi satın alma API’sini kullanarak güncellemeleri gerektiğini, aksi takdirde uygulamalarının App Store’dan çıkarılacağını duyurdu. Bakalım bu süreç ne gibi tartışmaları ve suçlamaları beraberinde getirecek.