Arm işlemcili Windows cihazlar için özel Chrome geliyor. Firma tarayıcının “ARM64” sürümün test etmeye başladı.
Bu test edilmeye başlanan yeni Chrome sürümü, Arm işlemcili Windows bilgisayarlarda yüksek performanslı ve verimli bir kullanıcı deneyimi anlamına geliyor çünkü araya bir dönüştürücü katman eklenmiyor. Şimdilik aktif testleri yapılan ve herkese ne zaman açılacağı hakkında bilgi verilmeyen sürüm, çok geniş bir kitleye hitap etmiyor. Arm işlemcili Windows cihazların sayısı halen oldukça az ancak bunun 2024’te değişmesi bekleniyor. Microsoft, Chrome ile aynı Chromium temeli üzerine kurulan Edge tarayıcısının bir Arm sürümünü uzun süredir sunuyordu ve Google’ın sürece çok önem vermemesi de eleştiriliyordu. Sonunda süreçte bir adım atan firma, garip şekilde Arm işlemcilere ChromeOS tarafında uzun süredir destek veriyor. Bu arada yakında iOS cihazlar için Safari ile aynı temeli paylaşmayan özel bir Chrome da çıkacak, ancak o sürüm detaylarına buradaki haberimizde yer verdiğimiz üzere sadece Avrupa’ya özel olacak.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bundan önce çıkan Chrome 121 ile “deneysel” üretken yapay özelliklerinin sunulması ses getirmişti. Kısa süre önce gönderilmeye başlanan Chrome 121 için en büyük yenilik “deneysel” yapıdaki üretken yapay zeka özellikleri oldu. Ayarlar içerisindeki “Deneysel Yapay Zeka” menüsü üzerinden aktif edilmesi gereken bu özelliklerden bir tanesi, sekmeleri otomatik olarak analiz ediyor ve organize ediyor. Açılan sitelerin içeriğine bakarak benzer olanları bir araya getiren sistem, zaman zaman büyük zaman kazandıracak gibi görünüyor.
Chrome tema mağazası da bir yapay zeka güncellemesi alıyor. Bu bağlamda kullanıcılar bir resim, stil veya renk seçerek, Chrome’un o seçimlere uygun bir tarayıcı teması oluşturmasını sağlayabiliyor. Önümüzdeki ay bu yapay zeka özelliklerinin arasına bir seçenek daha geleceği de aktarılıyor. “Yazmama Yardım Et” adı verilen özellik, üretken yapay zekanın istediğiniz konularda sizin yerinize kısa ya da uzun yazılar hazırlamasını aracılık ediyor. Bu özelliklerin herkese ve her ülkeye açılması biraz zaman alacak.