reklamı kapat

POPÜLER

alüminyum-iyon

Büyük gelecek vadeden “alüminyum-iyon” pil teknolojisiyle tanışın

 - Güncelleme: 21 Mayıs 2021 12:09

Lityum-iyon piller hayatımızın her yerinde bulunuyorlar. Ancak bu teknolojinin limitleri herkesi sınırlandırıyor. Çözüm alüminyum-iyon olabilir.

Lityum-iyon pillere rakip olarak Graphene Manufacturing Group (GMG) tarafından geliştirilen alüminyum-iyon teknolojisi, alana önemli kalemlerde ciddi bir ilerleme getiriyor.

Bu tekrar tekrar doldurulabilir yeni nesil pil, aktarıldığı kadarıyla lityum-iyon pillere oranla tam 60 kat daha yüksek şarj hızı getiriyor. Pilin en büyük özelliklerinden birisi tam olarak bu.

Şimdilik geliştirilen pilin 150-160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip olduğu aktarılıyor. Bunun lityum-iyon pillerden yüzde 60 oranında daha düşük olduğu belirtiliyor.

Buradan direkt olarak şu anlaşılıyor. Alüminyum-iyon piller birim alanda daha az enerji depolayacak ancak çok ama çok daha hızlı şekilde doldurulabilecek.

Firma burada şu örneği veriyor. Alüminyum temelli pile sahip bir akıllı telefon, sadece 1 ila 5 dakika arasında tamamen doldurulabilir. Evet sadece 1 ila 5 dakika arasında!

Bu arada alüminyum temelli pil sisteminin büyük bir avantajı daha bulunuyor. O da bu çok yüksek hızdaki şarj altyapısına rağmen soğutmaya ihtiyaç duymaması. 

Biliyorsunuz lityum-iyon piller yüksek enerji altında ciddi şekilde ısınıyor ve soğutulması gerekiyor. Bunun ortadan kalkması inanılmaz bir avantaj anlamına geliyor.

Soğutma sistemi olmadığı zaman enerji yoğunluğunun düşük olması da örneğin elektrikli otomobiller için sorun yaratmayabilir. Soğutma sistemleri yerine daha fazla pil konulabilir.

Bu sistem ile gelecekte sadece normal bir benzin alma süresinde 100-200 km menzil getiren otomobiller hayatımıza girebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alüminyum-iyon pil teknolojisi gelecekte çok dikkat çekebilir

Alüminyum temelli pilin çok önemli olan bir avantajı ise uzun ömürlü olması. Geliştirilen mevcut sistem, 2 bin şarj / deşarj sonrasında bile performans kaybı yaşamıyor.

Biliyorsunuz lityum-iyon pillerde bu sorun da bulunuyor. Pillerin ömürleri her şarj / deşarj sonrasında yavaş yavaş azalıyor.

Hepsine ek olarak alüminyum temelli pilde doğal olarak lityum bulunmuyor. Bu da çevre ve maliyet adına büyük önem arz ediyor. Lityum’un büyük bölümü Çin’den geliyor.

Oldukça güvenli olduğu aktarılan bu alüminyum-iyon pil, umuyoruz bir an önce kullanıma girer ve hayatımızı çok daha kolay hale getirebilir. Ancak bunun hemen olmayacağı açık olarak görülüyor.

İlginizi Çekebilir

Samsung Galaxy S ailesi için geçmişe dönüş videosu