reklamı kapat

POPÜLER

Pegasus casus yazılımı

Casus yazılım Pegasus’un arkasındaki NSO Group’a ABD’den yasak

 - Güncelleme: 03 Kasım 2021 18:08

Pegasus casus yazılımı bir kez daha gündemde yer alıyor. NSO Group tarafından satılan yazılım, firmaya büyük bir yasak getirdi.

İsrailli firma NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus adlı casus yazılım, birçok hükümete satılarak casusluk amacıyla kullanıldı. Kaynaklara göre dünyanın dört bir yanındaki gazeteciler, insan hakları aktivistleri, iş insanları ve siyasiler Pegasus’un imkanlarıyla sürekli olarak izleniyor.

Bu casus yazılım odağında NSO Group’un müşterileri olduğuna inanılan en az 10 devlet olduğu iddia ediliyor ve onlar, “Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri “ olarak açıklanıyor.

Pegasus tarafından gizlice izlenen yüzlerce şirket yöneticisi, din adamı, akademisyen, STK çalışanı, sendika yetkilileri ve kabine bakanları, cumhurbaşkanları ve başbakanlar dahil hükümet yetkilisi bulunuyor.

Bugün ise Pegasus özelinde NSO Group şirketine ABD’den bir yasak geldiği haberi ses getirdi. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı, resmi olarak NSO’yu yasaklı firmalar listesine ekledi. Artık hiçbir ABD’li şirket NSO Group ile çalışamayacak.

Bu listede İsrail merkezli Candiru’nun da olduğu aktarılıyor. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Bakanlığı tarafından yasaklı firmalar arasına başka isimlerin de eklendiği aktarılıyor. Biliyorsunuz bu listede halen Huawei de yer alıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Pegasus casus yazılımı daha önce birçok kez ses getirdi

Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp da Pegasus’un kurbanları arasında yer alıyor. Bu casus yazılım, bulunan güvenlik açığı kullanarak belirlenen telefonlara sadece bir arama ile bulaştırılabiliyor. Hem Android hem de iOS tarafını kapsama alanına alan bu yazılım, gelen aramaya cevap vermeseniz bile telefonunuza yüklenebiliyor.

Söylendiği kadarıyla Pegasus, yüklendiği cihazın kamerasını ve mikrofonunu size fark ettirmeden açarak ortam dinlemesi / izlemesi yapabiliyor. Bununla kalmayıp e-postalara ve mesajlara bakabilen casus yazılım, ek olarak kişilerin konum verilerini de toplayabiliyor.

Hedeflenmiş saldırılar için geliştirilen Pegasus için WhatsApp‘tan resmi bir adım da gelmişti. Şirket yazılımı hazırlayan NSO Grup‘a bir dava açmıştı. Amerika merkezli olarak açılan davaya göre Pegasus malware’in WhatsApp aracılığıyla 1.400’den fazla telefona yüklendiği aktarıldı.

Şifreli bir mesajlaşma yazılımını aktif olarak hack’lemek dahil birçok konuda suçlanan NSO Grup, bu süreçte bildiğimiz kadarıyla hiçbir ceza almadı.

Not: Görsel temsilidir.

İlginizi çekebilir

Windows 11’in resmi tanıtım videosu