reklamı kapat

POPÜLER

Google Chrome LOG Tasarım

Chrome için “Güvenli Tarama” özelliği gerçek zamanlı hale getirildi

Google Chrome için güncellemeler devam ediyor. Örneğin bugün itibarıyla “Güvenli Tarama” gerçek zamanlı hale getirildi.

Masaüstü ve iOS için Chrome’daki standart Güvenli Tarama modu, artık kişileri Google’ın belirlediği kötü / tehlikeli / zararlı sitelere karşı gerçek zamanlı olarak koruyabiliyor. Chrome daha önce zararlı olarak işaretlenen sitelerin listesini saatte bir veya iki kez indiriyordu, süreç gerçek zamanlı hale getirilince güvenlik otomatik olarak biraz daha artırılmış oldu. Daha sonra Android tarafında da gelecek Güvenli Tarama modu için Google’ın kendi yaptığı resmi açıklama tam olarak şöyle: “Chrome, standart koruma ile ziyaret ettiğiniz siteleri, yüklediğiniz uzantıları ve indirmeye çalıştığınız dosyaları Google’ın güvenli olmayan siteler ve indirmeler listesiyle karşılaştırır. Bu listedeki siteler ve indirmeler; kötüye kullanım amaçlı web siteleri ve uzantılarla, kötü amaçlı ve araya giren reklamlarla, kötü amaçlı yazılımlarla, kimlik avı ve sosyal mühendislikle ilişkilidir. Chrome düzenli aralıklarla bu listenin en güncel kopyasını cihazınıza indirir ve saklar. Bir web sitesine gittiğinizde veya güvenli olmayan site listesindeki sitelerden dosya indirdiğinizde ya da bir site tehlikeli izinler istediğinde Chrome sitenin tehlikeli olup olmadığını doğrulamak için Google’a bir rapor gönderir.

Chrome, gizliliğinizi korumak için şüpheli davranışa dair bir kanıt olmadığı sürece, raporda URL’nin bir bölümünü gizleyerek gönderir. Google, web sitesinin veya indirilen öğenin kötü amaçlı olduğunu doğrularsa Chrome bunun tehlikeli olabileceği konusunda sizi uyarır. Kötüye kullanım amaçlı veya kötü amaçlı bir uzantı yüklediyseniz Chrome bunu devre dışı bırakır.

Chrome, yukarıda açıklanan koruma tedbirlerine ek olarak, sayfada şüpheli bir davranış veya kandırılarak gerçekleştirmeniz istenen şüpheli işlemler algılarsa Google’a bir rapor gönderir. Örneğin, önceden kaydedilmiş bir şifreyi yeni bir sitede girdiğinizde Chrome, sayfanın kimlik avı amaçlı olup olmadığını belirlemek için Google ile iletişim kurar. Sitenin kimlik avı amaçlı olduğu belirlenirse Chrome, şifrenizi kontrol etmenizi veya değiştirmenizi ister.

Sitelerin kimlik avı ve sosyal mühendislikle ilgili kriterlere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Chrome, sitenin kötü amaçlı olup olmadığını belirlemek için Google’a birkaç görsel özellik gönderir ve siteyi tehlikeli site listesindeki sitelerle karşılaştırır. Bazı güvenlik özellikleri Gizli modda devre dışı bırakılarak, Google’a ek verilerin gösterilmesi önlenir.”

Google Chrome gelişmeleri bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli