reklamı kapat

POPÜLER

HDMI 2.1

HDMI standardı özelinde kafaları çok karıştıracak bir adım atıldı

Hayatımıza yeni yeri giriş yapan HDMI 2.1 standardı özelinde atılmış çok garip bir adım gündemde yer alıyor. Kafalar çok karışacak.

HDMI 2.1 ile görüntü aktarımın da yeni bir döneme geçiş yapıldı. Yeni altyapı 48G bant genişliğine destek sağlıyor ve bu bant genişliği sayesinde 8K çözünürlükte 60 Hz ile 4K çözünürlükte 120 Hz görüntülemenin önü aralanıyor. Maksimumda 10K çözünürlüğe kadar destek veren yeni standart, aynı zamanda Dinamik HDR özelliğine de sahip. Dinamik HDR (Yüksek Dinamik Aralık), videoların her karesini ideal değerlerde gösterebiliyor. Yani HDR içeriklerin parlaklık, kontrast ve renk gamutları videonun her karesine özel olarak özelleştirilebiliyor.

Auto Low Latency Mode (ALLM) özelliğiyle ideal gecikme değerini otomatik olarak ayarlayan HDMI 2.1 standardı, Variable Refresh Rate (VRR) ile daha pürüzsüz oyun keyfi için gecikme ve yırtılmaları ortadan kaldırabiliyor.

Yeni standarttan tam anlamıyla yararlanabilmek için yeni geriye uyumlu kablolara ihtiyaç duyuluyor. Bu kablolar eski standartlarda da çalışıyor ancak yeni özellikler için gerekli görünüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HDMI 2.1 standardı için garip bir adım atıldı

Yeni nesil oyun konsolları ile kullanımı artan yeni nesil aktarım standardı, artık eksiksiz olarak yeni nesil her görüntüleme cihazında yer alacak. Ancak her HDMI 2.1 portu, 2.1 ile beraber getirilen imkanları / yenilikleri desteklemeyecek.

HDMI.org’un TFT Central’a yaptığı açıklamaya göre eski 2.0 standardı artık rafa kalkıyor. Söylendiği kadarıyla artık her cihazda HDMI 2.1 portuna sahip ibaresi olacak, 2.1’in şu an getirdiği yukarıda saydığımız birçok imkân (Örneğin 4K 120 Hz, ALLM, VRR vb.) ise opsiyonel hale gelecek.

Yani üzerinde HDMI 2.1 yazmasına rağmen HDMI 2.0 kadar veri aktarımına izin veren monitörler ya da televizyonlar pazara sunulacak. Yeni dönemde HDMI 2.1 yazmasına rağmen örneğin VRR özelliği sunmayan cihazlar karşımıza çıkabilecek.

Bu durum elbette çok garip ve anlamsız görünüyor. Üreticilerin bunu kötüye kullanması ve kullanıcıları mağdur etmesi çok olası duruyor ve konuda mutlaka yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor.

HDMI 2.0’ın marka / sertifika olarak rafa kaldırılması teknolojik açıdan hiç anlamlı durmuyor. Aynı şekilde üzerine 2.1 yazan cihazın 2.1’in getirdiklerini taşımıyor olması da kabul edilebilir durmuyor. Yeni dönemde tüm özellikleri destekleyen altyapılar için en azından “2.1 Ultra” vb. gibi yeni bir sertifika adına ihtiyaç bulunuyor.

İlginizi Çekebilir

OPPO’dan çok ilginç akıllı telefon konsepti