reklamı kapat

POPÜLER

iPhone pil

Lityum iyon pillerin yerine geçecek yeni pil teknolojisi bulunmuş olabilir

Lityum iyon pillerin yerine daha iyi bir alternatif yerleştirmeye çalışan araştırmacıların lityum metal pil çalışmaları son hızla devam ediyor. Pil ömrünü ve güvenliği artıracak yeni bir keşfe imza atılmış olabilir.

Lityum metal piller dendiğinde aklımıza ilk olarak Rice Üniversitesi’ndeki çalışmalar geliyor. Bildiğiniz gibi daha önce Rice Üniversitesi’nin lityum metal pillere ait bulgularını sizlerle paylaşmıştık. Bu yeni pil teknolojisi lityum iyon pillerin yerine geçebilecek en uygun adaylar arasında yer alıyor. Lityum iyon pillere kıyasla 3 kat daha fazla enerji tutabilen lityum metal piller, son yapılan “zift” deneyiyle beraber 5 dakikada şarj olabiliyorlardı. Ancak bu teknoloji de sorunsuz gelmiyor elbette. Bu teknolojinin en büyük problemi dendritlerdi.


Dendritler şarj sırasında pozitif kutuptan diğer elektroda geçerken kısa devre yaratan mikroskobik lityum fiberler. Bu kısa devre sonucu piller alev alabiliyor ve hatta patlayabiliyor. Rice Üniversitesi bu sorunu zift ile çözmeye çalışmıştı. Arizona Üniversitesi tarafından hazırlanan yeni bir çalışma farklı bir çözüm sunuyor.

Çözüm silikon olabilir mi?

Arizona Üniversitesi tarafından yapılan yeni araştırmada dendrit probleminin çözümü için üç boyutlu polidimetilsiloksan (silikon) katmanı önerilmiş. Anota eklenecek bu malzeme ile beraber dendritlerin kısa devre riski azaltılırken pil ömrü de dramatik şekilde artıyor. Rice Üniversitesi’nden araştırmacıların da dahil olduğu bu projeyle beraber artık değişmesi gereken pil teknolojisi için yeni bir adım atılıyor. Nature Energy’de yayınlanan makaleyi buradan okuyabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER