reklamı kapat

POPÜLER

Microsoft

Microsoft yapay zekâ kullanarak yeni bir pil malzemesi buldu

 - Güncelleme: 09 Ocak 2024 19:55

Yazılım devi Microsoft, bugün ögrendiğimiz kadarıyla yapay zekâ kullanarak yeni bir pil malzemesi buldu.

Yapay zekâ sistemleri kompleks araştırmalar ve denemeler söz konusu olduğunda araştırmacılara büyük kolaylıklar sağlıyor. Birçok araştırma projesini inanılmaz hızlandıran bu altyapı, bugün bir Microsoft gelişmesiyle gündemde yer alıyor. Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) ile ortak çalışmalar yapan yazılım devi, yeni bir tür katı hal elektroliti keşfettiklerini duyurdu. Bu malzeme söylendiği kadarıyla, kullanımdaki mevcut lityum-iyon pillere kıyasla daha az alev alma olasılığına sahip pillerin önünü açabilecek bir potansiyel ortaya koyuyor. Yani daha güvenli pillere aracılık edecek bu materyal, daha az lityum kullanımını mümkün kılıyor olmasıyla da dikkat çekiyor ancak şimdilik halen test aşamasında yer alıyor. Yapay zekâ ve yüksek performanslı bilgisayar sistemlerindeki gelişmeler açıklamaya göre bilim insanlarının yeni pil malzemeleri arama yöntemlerini değiştiriyor, bu da beklenen büyük pil / batarya devrimini her geçen gün yakınlaştırıyor. Bahsi geçen yeni materyalin tam 32 milyon aday arasından önce 500 bin adaya inilerek, daha sonra ise özel filtrelemeler kullanılarak 23 adaya inilmesi sonrasında bulunduğu aktarılıyor. Bunun çok kısa sürede olduğu belirtiliyor, burada spesifik olarak 80 saatlik bir süreçten bahsediliyor. Bu konuda araştırmacı Vijay Murugesan, “32 milyon bizim asla yapamayacağımız bir şey… Bir insanın oturup 32 milyon materyali incelediğini ve bunların arasından bir ya da iki tanesini seçtiğini düşünün. Bu mümkün değil.” diyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Microsoft başka ilginç projeler üzerinde de çalışıyor. Örneğin bunlardan birisi veri depolama alanının geleceği olarak görülen sistemlerden Microsoft Project Silica. Şirket Project Silica projesi üzerinde uzun yıllardır çalışmalar yapıyor. Bu yeni veri depolama sisteminde kare formlu cam diskler kullanılıyor. Bu sistem için geçtiğimiz yıllarda Warner Bros ile ortaklık kuran ve 75x75x2 mm boyutundaki bir alana 1978 yapımı orijinal Superman filmini depolayan Microsoft, bu yeni projesi ile gerçekten çok iddialı görünüyor.

Bu altyapıda ekranlarımızda yer alan piksellerin üç boyutlu hali olarak aktarılan voxel’ler yer alıyor. Veriyi kızılötesi lazer ile bu voxel’ler üstüne aktaran yazılım devi Microsoft, veriyi tekrar okuma noktasında ise makine öğrenme algoritmalarından yararlanıyor. Oldukça kompleks bu sistem, heyecan verici görünüyor ve yeni verilen detaylara göre mevcut prototipler 7 TB’lık veriyi tam 10 bin yıl boyunca sorunsuz olarak bünyesinde tutabilecek bir ömür taşıyor. Bu gerçek anlamda inanılmaz görünürken, şirket artık daha hızlı ve kararlı yazma gerçekleştirebildiği sistemi son kullanıcıdan (Bilgisayarlar, telefonlar vb.) çok sunucu çiftlikleri merkezli bulut sistemlerine odaklıyor.

Bildiğiniz üzere bulut sunucu sistemlerinin depolama ihtiyacı sürekli olarak artıyor, bu yüzden Project Silica merkezli çözüm gibi uzun ömürlü depolama birimlerine çok ihtiyacımızı bulunuyor. Project Silica teknolojinin kurumsal / ticari alanda dahi hayata geçmesi içinse uzun bir süre daha beklemek gerekiyor. Önümüzdeki yıllarda ilk olarak Microsoft’un kendi “Azure” sunucu sistemlerinde kullanılacak bu özel depolama birimi, ince yapısı sayesinde rahatlıkla yan yana istiflenebiliyor. Bu konuda firmanın hazırladığı bir robotik sistem ve çoklu kullanım senaryosu aşağıdaki videoda görülebiliyor:

Microsoft çalışmaları bu da ilginizi çekebilir: Vivo X Flip katlanabilir telefon modeli