reklamı kapat

POPÜLER

Nintendo Switch incelemesi

 - Güncelleme: 27 Mart 2017 19:01

TASARIM HARİKASI

Gelelim dock tasarımına. Açıkçası dock’un öyle çok bir özelliği olduğunu söyleyemeyeceğiz. Tek işlevi de zaten Switch’in ekranını televizyona yansıtmak. Kendine ait bir donanımı olmayan dock, mobil konsolunuzu masaüstü konsola dönüştüren bir araç sadece. Kompakt ve sade bir tasarıma sahip olduğu için salonunuzun dekorasyonunu bozmayacağını söyleyebiliriz. Öte yandan Switch’i dock’a yerleştirirken dikkatli olmak gerektiğini belirtelim. Malzeme tercihinden ötürü dock’un kenarlarının Switch’in ekranını çizme ihtimali var.

Switch’in gücü sırtlanan asıl parçası ise tableti. Nintendo Switch 6,2 inçlik dokunmatik LCD ekranla geliyor. Ekranın üst kısmında açma tuşu, ses tuşların, oyun kartuşu için giriş ve 3,5 mm’lik kulaklık girişi yer alıyor. Evet 2017 yılında Nintendo hala oyun kartuşları kullanıyor ancak bundan biraz olsun şikayetçi değiliz. Aksine, negatif yönleri olsa da bize göre çok doğru bir tercih olmuş. Oyun kartuşları ise 3DS’lerde alıştığımız büyük kartuşlar değil. Aksine çok daha küçük ve kaybolmaya meyilliler. Oyun kartuşlarının bir diğer eksisinden yazının devamında bahsedeceğiz ancak önce tableti tamamlayalım. Her iki kenarında raylı sistem olan tabletin alt tarafında ise iki adet hoparlör konumlandırılmış. Cihazın arkasını çevirdiğimizde ise USB Type-C bağlantı noktası beraberinde açılır kapanır bir stant ve standın altına gizlenmiş microSD kart girişi yer alıyor. Öncelikle biraz bu stattan bahsedelim. Nintendo Switch’in ekranının yanında yer alan raylı sisteme Joy-Con’ları takıp tablet/konsol havasında oyun deneyimi yaşayabileceğiniz gibi, Joy-Con’ları ekrandan çıkarıp ayrı şekilde de oynayabiliyorsunuz. Bu durumda tabletin standından güç alarak onu herhangi bir düz yüzeye koyabilirsiniz. Buraya kadar her şey çok güzel. Ancak standın çok güçlü olduğunu söylemek zor. Açarken elinizde kalacakmış hissi veren stant, cihazı masaya koyduğunuzda da çok güçlü bir tutuş sergilemiyor. İş görüyor mu? Evet.

Nintendo’nun bu pek bir kırılgan olan stant için çözümü ise oldukça akıllıca esasen. Cihazına arkasındaki bu stant kolay bir şekilde çıkarılıp takılabiliyor. Böylelikle çocukların, konsolun en zayıf halkası olan bu parçayı kırması da engellenmiş.

Ekranın iki tarafına Joy-Con’ları taktığımızda ise konsol bizim en çok vakit geçirdiğimiz forma kavuşuyor. Konsol görsellerde her ne kadar büyük görünse de aksine tam elinize oturacak kıvamda. Ekran ne çok büyük ne çok küçük, optimum düzeyde tutulmuş. Joy-Con’ların tuş dizilimi ise oldukça doğal geliyor. Sol tarafta konumlandırılmış Joy-Con’un üstünde ekran görüntüsü almak için ayrıca bir tuş bulunuyor. Bu da oyun sırasında anı yakalamayı kolaylaştırıyor. Sağ Joy-Con’da ise ekran görüntüsü almaya yarayan tuşun hizasında ana ekran tuşu yer alıyor. Sol Joy-Con Bluetooth 3.0 bağlantısıyla gelirken, Sağ Joy-Con’da Bluetooth 3.0’ı yanı sıra amiibo desteği için NFC bağlantısı da yer alıyor. Her iki kumandada da ivme ölçer ve jiroskop sensörleri bulunuyor. Sağ kolda bu iki sensöre ek olarak kızılötesi hareket kamerası mevcut. Joy-Con’ların kullanım ve performansına detaylı olarak performans kısmında değineceğiz.

Nintendo Switch’in tasarımına genel olarak baktığımızda, hafif gövdesi, değişken tasarımı ve oyuncuya özgürlük tanımasıyla cihaz bizden tam not alıyor.