Günde 45 binlik sipariş ortalamasıyla 40 ilde hizmet veren Yemeksepeti’nde son iki senenin en önemli gelişmesi Yemeksepeti’nin Anadolu’daki büyüme oranı. 2001 yılında kurulan Yemeksepeti’nde, iki yıl öncesine kadar yaklaşık 10 ilde hizmet verilirken son iki yıl içinde Türkiye’de toplamda 40 ile ulaşılmış ve Anadolu’da da ciddi bir artış yakalanmış. Konuyla ilgili sorularımızı yönelttiğimiz Yemeksepeti kurucu ortağı ve IT direktörü Melih Ödemiş’in yaptığı açıklamaya göre iki sene önce İstanbul’un tek başına oranı yüzde 85 civarındayken şu anda yüzde 70’in altına düşmüş.
DEVAMIYakın zamana kadar operatör markalı ürünleri ile tanıdığımız Huawei, kendi markası altında geçen yıl tanıttığı akıllı telefonları ve tableti ile çok ideal bir fiyat/performans dengesi yakalamış ve tüketicileri sevindirmişti. Ardından geçen zaman içinde gerek Amerika gerek Avrupa’daki büyük tüketici elektroniği ve mobil cihaz fuarlarında dünyanın en incesi ve dört çekirdekli işlemcisi ile dünyanın en hızlısı unvanlarına sahip üst seviye akıllı telefonlarını tanıttı. Bilgin Demir’le söyleşimize de Huawei’nin, ilerleyen dönemde nasıl bir strateji izleyeceğini sorarak başlıyoruz.
DEVAMITeknolojinin gelişiminin ve kullanımının, halklarının refah seviyesini yükselteceğini bilen ülkeler, teknoloji üretimi, tüketimi ve sektördeki rekabeti teşvik ediyor. Konunun tarihsel altyapısı incelendiğinde, ülkemizin telekomünikasyon ve bilişim sektörünün serbestleşmesine kazandırılacak ivmenin sağlayacağı faydalar, çok net biçimde görülüyor. Yeni telekomünikasyon endüstrisinin gelişmesi, tekeli ilk kaldıran ülke olan Amerika’da meydana geldi. 1982 yılında AT&T, mahkeme kararı ile (Judge Harold Green) birbirinden bağımsız, uzak mesafe (AT&T), 7 bölgesel operatör, Bell Labs (Ar-Ge) ve Western Electric (üretim) şirketlerine bölündü.
DEVAMIEn son, Mobil Dünya Konferansı’nda görüşme fırsatı yakaladığımız Avea satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı Ali Yımaz ile bu defa İstanbul’da, Avea Genel Merkezi’nde bir araya geldik. Avea’dan 2012’de hangi akıllı cihazları göreceğimizin ipuçlarını yakalamaya çalıştığımız sohbetimizin başında Yılmaz, 2011’e bakıldığında nasıl bir dönemi geride bıraktıklarını ve 2012’ye nasıl bir giriş yaptıklarını anlatarak sorularımızı cevaplamaya başladı. Avea olarak, cep telefonu satışları çerçevesinde Avea bayilerinde cep telefonu satışlarını yüzde 50 artırdıkları; Apple, HTC, BlackBerry, Nokia gibi tüm cep telefonu üreticilerini portföylerine kattıkları bir dönemden geçtiklerini belirtiyor ve toplam pazarın büyüme oranının da üzerinde bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatıyor: “2011’i aslında çok mutlu bir şekilde bitirdik. 2012’ye de 2011’den çok daha hızlı girdik. 2011’de yaptığımız cep telefonu kampanya adedini, 2012’de ilk üç aya sığdırdık. Cep telefonu, akıllı telefon ve tablet diye ayırdığımız üç farklı ürün grubunda, toplam 12 tane cep ürünü kampanyasını lanse ettik.”
DEVAMI2011’in kendileri için nasıl geçtiğini ifade edebilmek için 2010’dan bazı istatistikler vererek başlıyor sohbete Güler. 2010’da Asus’un taşınabilir bilgisayarlardaki pazar payı yüzde 6,5 ile 7 arasındayken 2011’de çeyreklik bazda bu pay yüzde 14’e ulaşmış. Yani yüzde 200 gibi dev bir artış gerçekleşmiş. Burada gelişen süreçten bahsederken Güler, yenilenen ekibe, atılan doğru adımlara ve verilen doğru kararlara atıfta bulunarak pazara doğru ürünlerle giriş yapmalarının bu artışta büyük rol oynadığını belirtiyor. Geçtiğimiz yılın son çeyreğini yüzde 14,5’luk pazar payıyla kapatan Asus için 2011 yılı, Ilgaz Güler’in ifade ettiğine göre hem gelişmenin hem de verimliliğin ön plana çıktığı bir yıl olmuş: “2011’e ürün bazlı olarak baktığımız zaman da pek çok yeniliklerin yılı olduğunu söyleyebilirim. Tablet daha önceki yıllarda da piyasaya sürülmüş fakat beklenen ilgiyi görmediği için bir başarısızlık örneği olarak tarihte yerini almıştı ama 2011’de tekrar parladı. Asus olarak biz de yeni ürünlerimizi piyasaya sunarak tablet konusunda da geri kalmadığımızı gösterdik.”
DEVAMISamsung’un 2011 son çeyrek raporuna göre tüm şirket, bu dönemde, yaklaşık 42 milyar dolar kazanç elde etmiş. Net karı ise 4,7 milyar dolar. Tüm yılı göz önünde bulundurursak, 147 milyar dolarlık toplam kazançtan vergiler düşüldüğünde Samsung’un elinde 14,5 milyar dolarlık kar kalmış. Tabii bu Samsung Electronics’in tüm departmanlarının içinde bulunduğu bir istatistik. Raporda, özellikle altı çizilen mobil cihazlar bölümüne ait istatistiklerde de büyük bir ilerleme kaydedildiği görülüyor. Bir önceki yılın aynı dönemine göre satışlardan elde edilen kazanç yüzde 54 artmışken şirketin karı yüzde 79 artış göstermiş. Bu artışta Samsung Galaxy Note ve Samsung Galaxy S II’nin rolü tabii ki çok büyük. Küresel pazarda vaziyet böyleyken biz de Türkiye’deki durumu ve 2011 yılının mobil cihazlar için nasıl sonlandığını Samsung Electronics Türkiye’den Cem Sezer’e sorduk. 2011 yılının 3’üncü çeyreğinde dünya genelinde, Samsung’un en büyük akıllı telefon üreticisi olduğunu belirterek söze başlıyor Sezer.
DEVAMI