reklamı kapat

POPÜLER

Samsung Galaxy S III incelemesi

 - Güncelleme: 26 Eylül 2012 13:37


GÖZ ALICI EKRAN
Samsung’un ekran konusundaki başarısı malum, S III de bir istisna değil. Telefonun HD Super AMOLED ekranı piyasadaki birçok cihazdan çok çok daha kaliteli. Devrimsel yenilikler sunduğu söylenemez ama kontrast, renkler ve parlaklık anlamında fazlasıyla tatmin edici olduğu kesin. AMOLED teknolojisinini kullanan ekranlar, içindeki pikseller kendi kendilerine ışık yaydığı için, arka aydınlatmalı LCD panellere göre daha iyi görüntüler verebiliyor. Bir de AMOLED Plus var. S III’teki HD Super AMOLED ekranın sonunda Plus ibaresinin olmamasının bir dezavantajı söz konusu. Bu ekranlarda her bir piksel kırmızı, yeşil, mavi (RGB) yerine kırmızı-yeşil veya mavi-kırmızı renk veriyor. Bu da moire etkisine ve fring tabir edilen, özellikle beyaz renge geçiş olan bazı yerlerdeki mor çizgilere neden oluyor. S III’ün ekranı 1280×720 piksel çözünürlükte olduğu için piksellerin boyutları ufak, bu da bahsettiğimiz sorunların çıplak gözle anlaşılmasını zorlaştırıyor. Ancak çok çok yakından bakınca fark edilebiliyor. Dinamik, standart, doğal ve film modları bulunan ekran, gün ışığı altında rahatlıkla görülebiliyor ama yine de bir iPhone 4S’in ekranı değil. Ekranla alakalı olarak gözümüze çarpan bir diğer şey ise otomatik parlaklık özelliğinin ekranı olması gerekenden biraz daha fazla karartması. Her seferinde sanki biraz daha aydınlık olması gerekiyormuş gibi hissediyorsunuz. Son olarak S III’ün ekranının, birçok Galaxy modelinde olduğu gibi, hafif mavi tonda olduğunu söyleyelim. Çok fazla şeye takılıyoruz gibi görünebilir ancak söz konusu cihazın Galaxy S III olduğunu unutmamak lazım.

PERFORMANS VE İNTERNET
Galaxy S III’ün kaportasının altında ARM’nin Cortex A9 işlemcisinin mimarisi üzerinden geliştirilen Samsung’a özel dört çekirdekli Exynos 4212 işlemci bulunuyor. Gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki rakiplerine toz attırıyor. İşlemci, özellikle çoklu görev testlerinde farkını ortaya koyuyor. Bazı benchmark uygulamalarından aldığımız sonuçları yazalım, karşılaştırma imkanınız olsun. Quadrant: 5124, AnTuTu: 12025, Vellamo: 2055. İşlemcinin yüksek performansına rağmen nedendir bilinmez telefonun uykudan uyanması biraz sürüyor. Tuşa bastıktan sonra neredeyse yarım saniye beklemeniz gerekiyor. Android işletim sisteminin en yeni sürümü 4.0 Ice Cream Sandwich’i kullanan akıllı telefonun kullanıcı arayüzü Samsung tarafından makyajlanmış. Eskisine göre çok daha güzel olan arayüz üzerinde içine istediğiniz uygulama ve widget’ları yerleştirebileceğiniz 7’ye kadar panel kullanabiliyorsunuz. Tuş kilidini kaydırma hareketiyle yaptığınızda ekranda su damlasının yarattığı etkiye benzer bir dalgalanma oluyor. Hem ana ekranın altında hem de kilit ekranında yer alan kısayol ikonları değiştirilebiliyor. Kilit ekranındaki ikonlar, hızlıca bir uygulamaya ulaşmayı sağlıyor. Örneğin kameraya tıklayarak hemen fotoğraf çekebiliyorsunuz. Alışık olduğumuz şekilde yukarıdan açtığınız çekmecede tüm bildirimleri görebiliyor ve hızlı ayarlara ulaşabiliyorsunuz. Arayüzde kullanılan yazı tipini ve yazı tipinin boyutunu da değiştirebilmeniz mümkün. Telefonun internet tarayıcısı da hızlı tepkiler veriyor ve en yoğun internet sitelerinde gezinirken dahi sürükleme, kaydırma gibi jestlerde zorlanmıyor. Hızlı Kontroller adı verilen ve ekranın sağında veya solunda beliren minik menü sayesinde kullanım kolaylığı da sunuyor.

HAREKETLE KONTROL
Akıllı telefonların içindeki sensörler sayesinde çeşitli hareketlerle bazı özellikleri kullanmak mümkün oluyordu ancak Samsung Galaxy S III bunu bir sonraki aşamaya taşıyor. Etkin hale getirdiğiniz takdirde dokunarak, çevirerek hatta vurarak birçok işlem yapılabiliyor. Sırasıyla bunlardan bahsedelim. Telefonu kilidini açmak için alternatif bir yol arıyorsanız, tuş kilidi tuşuna bastıktan sonra parmağınızı ekranda basılı tutarak telefonu eğmeniz yeterli. Uzun menülerde gezinmeden hızlıca fotoğraf çekmek istiyorsanız tuş kilidine bastıktan sonra parmağınızı ekranda basılı tutup ve telefonu yan çevirince kamera açılıyor. Telefon ekranınızda bir kişinin profili veya ondan gelen bir mesaj açıksa, telefonu kulağınıza doğru götürdüğünüzde direkt olarak onu arayabiliyorsunuz. Herhangi bir menüde yukarı mı çıkmak istiyorsunuz? O halde telefonun üst kısmına sertçe iki kere vurmanız gerekiyor, hoop yukarıdasınız. Eskiden de olduğu gibi bir fotoğrafa veya internet sayfasına yakınlaşmak için parmağınız ekran üzerindeyken telefonu eğmeniz yeterli oluyor. Şayet ekranda bir fotoğraf açıksa, ekrana basılı tutarak parmağınızı aşağı yukarı sürüklemeniz kolayca fotoğraf üzerinde gezinmenizi sağlıyor. Bluetooth veya Kies cihazı aramak için cihazı sallıyorsunuz. Ve geldik bizim en çok sevdiklerimize. Ekran görüntüsü almak için yapmanız gereken elinizin yan kısmını ekrana yapışık bir şekilde sağdan sola veya soldan sağa doğru kaydırmak. Şipşak ekran görüntünüz hazır. Hangi ekranda, hangi menüde olursanız olun bunu yapabiliyorsunuz. Bir video veya müzik dosyasını oynatırken hızlı bir şekilde duraklatmanız mı gerekti, avucunuzu ekranın üzerine kapatın yeter. Evet, saydıklarımızın birçoğu kulağa fantastik geliyor ama alışıp kullanmaya başlayınca çok ama çok işe yarar özellikler olduğunu fark ediyorsunuz.