reklamı kapat

POPÜLER

Samsung UE55ES8000 incelemesi

 - Güncelleme: 24 Eylül 2012 22:00

ES8000 hakkındaki ilk düşüncemiz ne kadar güzel göründüğü oldu. Samsung gerçekten önemli bir iş başarmış ve incecik bir kasa içine birçok teknolojiyi ve kaliteli görüntüyü sığdırmayı başarmış. Lakin görünüm bazen aldatıcı olabilir. US8000’in serisinin daha hafif olması için ayak ve kasanın bazı kısımlarında metal kullanmaktan kaçınılmış. Bu elbette bir hafiflik sağlamış ama özellikle ayağın verdiği dayanıksızlık hissi Samsung’a pek yakışmamış. En güçlü rakiplerinin en iyi modeline kıyasla daha kalın olan kasa çerçevesi de sanki elle biraz zorlasanız esneyecek, açılacak gibi duruyor. Sade bir çerçeveye sahip televizyonun üst ve alt kısmının ortasında iki çıkıntılı alan bulunuyor. Üstteki alanda kamera, alttaki alanda ise ışığının ne zaman yanıp söneceğini ayarlayabileceğiniz Samsung logosu yer alıyor. Bağlantılar alışık olduğumuz şekilde kasanın (bize göre) solunda değil sağına yerleştirilmiş. Burada USB ve HDMI bağlantıları haricinde Ethernet girişi, optik ses çıkışı ve diğer bağlantılar bulunuyor.

GÖRÜNTÜ KALİTESİ VE 3D
ES8000, Samsung’un piyasada olan en üst seri akıllı televizyonu. Haliyle görüntü kalitesi de seviyesine ve fiyatına uygun. Hayal kırıklığı yaşayacağınızı düşünmüyoruz açıkçası. Geliştirilen teknolojiler ve kullanılan panel sayesinde ES8000, birçok televizyondan çok daha iyi görüntü verebiliyor. En iyi görüntü onda diyemeyiz ama bu televizyonda şikayetçi olacağınız şeylerden biri kesinlikle görüntü değil. Micro Dimming Ultimate teknolojisi sayesinde bölgesel olarak aydınlanan LED’ler, kontrastı ve keskinliği artırıyor; renklerin ise gerçeğe çok daha yakın görünmesini sağlıyor. 800 Hz’lik Clear Motion Rate ise, tazeleme hızını yazılımsal olarak artırarak hareketli sahnelerdeki bulanıklıkları gideriyor. Televizyon, amacı yalnızca bir şeyler izlemek isteyen kullanıcıların kafasını bir hayli karıştıracak kadar çok görüntü ayarı sunuyor. Ten tonu, siyah tonu, dinamik kontrast, dijital gürültü filtresi, MPEG gürültü filtresi gibi bütün ayarlar ve özelliklere müdahale edilebiliyor. Tamamen şansınıza kalmış bir durumdan da bahsedelim: Bulutlanma ve ışık sızması. Yani ekranın bazı bölgelerinde beyaza kaçan renk bozulmaları ve ekranın özellikle köşelerinden gelen belli belirsiz parlak ışık. Bize incelemeye gönderilen modelde bu sorun bariz bir şekilde göze batıyordu. Karanlık sahnelerde ekranın ilgili bölgelerinde lekeler varmış gibi görünüyordu. Ama dediğimiz gibi bu satın aldığınız ürüne göre değişiklik gösterecektir ve büyük ihtimalle bu sorunla karşılaşmayacaksınız. Samsung’un iddialı olduğu alanlardan biri olan 3D’de de ES8000 işin hakkını veriyor. Yeni hafifletilmiş aktif gözlükler seyir keyfini artırırken 3D derinlik ve efekt ayarları istediğiniz üç boyut etkisini almanız için yardımcı oluyor. Televizyonun çıkardığı ses de tatmin edici. Daha derin baslar vermesini isterdik tabii ama şu haliyle de kullanıcılara ek masraf yaptırmayacak kadar iyi.

AKILLI İÇERİK
En başarılı akıllı televizyon arayüzü olduğunu söyleyebileceğimiz Smart Hub, yerli yabancı yüzlerce uygulamaya ev sahipliği yapıyor ve televizyonun kontrol merkezi konumunda. Her uygulamaya, ayara ve içeriğe buradan erişiliyor. Ancak arayüzün verdiği tepkiler biraz yavaş. Kumandadan ses açmaktan tutun da uygulamaları kapatıp yenisini açmaya kadar her yerde biraz beklemeniz gerekiyor. Sanki işlemcinin gücü yeterli gelmiyor. Televizyonun 765 MB’lık hafızasına onlarca uygulama kurulabiliyor. Mevcut uygulamalar arasında popüler sosyal ağlardan video ve müzik servislerine kadar her şey var. Bizim en beğendiğimiz uygulama Skype oldu. Yukarı ve aşağı doğru bakması sağlanan kameranın karşısına geçip sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla tam ekran konuşmak gerçekten çok keyifli. Televizyonda Flash destekli bir internet tarayıcı da bulunuyor. Akıllı televizyonlar içindeki en donanımlı ve kullanışlı bu tarayıcı ile dilediğinizce internette gezinebiliyorsunuz. Samsung Smart Sinema uygulaması sayesinde de Türkçe dublajlı veya altyazılı birçok film ve diziyi çevrim içi olarak izleyebiliyorsunuz. USB üzerinden bağladığınız ve bellek ve sabit diskler haricinde ağ üzerindeki cihazlardan ve Wi-Fi Direct, DLNA üzerinden de medya oynatımı yapabilen televizyonun DTS destekli oynatıcısı çok başarılı. Üç kademe ileri geri alma yapabileceğiniz video dosyalarında Türkçe altyazı desteği mevcut. Altyazının senkronu ve boyutu ayarlanabiliyor.

AKILLI ETKİLEŞİM
ES8000, şimdiye kadar alışık olduğumuz televizyon kontrol mantığını tamamen değiştiriyor. Üzerindeki mikrofon sayesinde televizyonu ses komutlarıyla açabiliyor ve yine ses komutlarıyla kanal değiştirip sesle oynayabiliyor, daha birçok şey yapabiliyorsunuz. Sesinizin yüksek ve anlaşılır şekilde televizyona ulaşması yeterli. Televizyonda farklı kullanıcılar için farklı oturumlar açılabiliyor. Herkesin uygulamaları ve arayüz görünümü birbirinden farklı oluyor. Bu arayüze erişmek için şifre girmenin haricinde yüz tanıma kullanılabiliyor. Bunların yanında televizyon el hareketleriyle de kontrol edilebiliyor. “Hi TV” diyerek arayüzü aktif hale getirdikten sonra elinizi sağa sola sallayarak elle kontrolü açabiliyorsunuz. Kameranın algıladığı elinizle ekrandaki imleci hareket ettiriyorsunuz. Tıklama yapmak için de elinizi yumruk haline getirmeniz yeterli. Lakin uzun süreli kullanım sonunda perde asmış gibi bir kol ağrısına sahip oluyorsunuz, dikkatli olun.