reklamı kapat

POPÜLER

Starship 2

Şimdiden SpaceX Starship 2 ve Starship 3 roket modelleri masada

 - Güncelleme: 08 Nisan 2024 19:57

Dünyanın mevcut en güçlü roketi (Toplamda 39 farklı Raptor motoru bir araya geliyor) olan SpaceX Starship, yerinde saymayacak.

Elon Musk tarafından yapılan bir sunumda aktarıldığı kadarıyla önümüzdeki yıllarda daha güçlü Raptor motorlar ile beraber daha büyük Starship 2 ve Starship 3 roket modelleri de kullanıma alınacak. Mevcut Starship’i henüz tam olarak ticari hale getiremeyen firma, şimdiden masaya getirilen planlara göre daha büyük Starship 2 ile alçak dünya yörüngesine en az 100 ton yük taşımayı, 150 metre uzunluğunda olacağı düşünülen Starship 3 roketle ise tam 200 tonu geçmeyi hedefliyor. Bu arada Elon Musk insanlığın çok gezegenli bir tür olma yolundaki ilk adımı olarak, Mars’ta bir uygarlığın tohumlarını atmak istediğini de bir kez daha belirtiyor. Ünlü milyarder bunu başarmak için Mars’ın yaklaşık 1 milyon kişilik bir nüfusa ihtiyacı olacağına inanıyor, bu insanların ihtiyaçları için Starship 3 gibi çok güçlü roketlere ihtiyacımız bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Elon Musk tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre dördüncü SpaceX Starship denemesi mayıs ayında yapılabilir. Bu henüz yüzde 100 kesin değil çünkü son dakikada ertelemeler olabiliyor ancak şu an direkt olarak önümüzdeki ay hedefleniyor. Üçüncü SpaceX Starship kalkış denemesi firma için diğer denemelerden farklı olarak önemli bir başarı ortaya koymuş, hedeflerin hemen hepsine rahatlıkla ulaşılmış ve farklı denemeler yapılmıştı.

Bu konuda bir paylaşım yapan Elon Musk, “Starship, yaklaşık 5.000 ton ağırlığıyla şimdiye kadar yapılmış en büyük uçan nesne.” demişti. Kaçıranlar için ana itici Super Heavy Booster ve önünde yer alan Starship için ilk tam kalkış denemesi 20 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilmişti. Yapılmış en güçlü roket ile güzel bir kalkış yapıldı ancak sonrasında süreç istenildiği gibi gitmedi ve 38 km yükseklikte büyük bir patlama yaşandı. Firma uzun süredir ikinci kalkış denemesine hazırlanıyordu, ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) şirketten ikinci kalkış öncesinde 63 farklı “düzeltici eylem” isteğinde bulunmuştu.

FAA bunları istemişti çünkü ilk kalkış sonrasında ciddi hasarlar meydana gelmiş ve bazı kötü sonuçlanabilecek riskler oluşmuştu. FAA şirketten sızıntıları ve yangınları önlemeye yönelik tasarım yenilemeleri, yeniden tasarlanmış bir fırlatma rampası ve çok sayıda başka düzeltme talep etti, bunlar sağlanmadan kalkışa izin verilmeyeceği açıklandı. FAA ile aylardır ortak çalışmalar yapan SpaceX, isteklerin hepsini sorunsuz olarak yerine getirdi ve bu sayede geçtiğimiz aylarda resmi olarak ikinci kalkışı da gerçekleştirdi.

Ancak ikinci kalkış da tam olarak istenildiği gibi gitmemişti. Sorunsuz bir fırlatmadan ve planlanan ilk aşama ayrılmasından birkaç dakika sonra Super Heavy patladı (Bu anı buradaki videoda izleyebilirsiniz), bu durum Starship’in yoluna devam etmesine ise engel olmadı. İlk versiyondan çok daha yükseğe çıkan (Spesifik olarak 148 km) Starship, daha sonra Super Heavy gibi patlayarak yok oldu. Bu iki patlama nedeniyle de kimse zarar görmedi ya da herhangi bir çevre hasarı yaşanmadı.

SpaceX Starship yanında bu da ilginizi çekebilir: Etkileyici Porsche Müzesi içinde drone ile bir tur atın

İLGİLİ HABERLER