reklamı kapat

POPÜLER

Türkiye merkezli Softtech destekli uçan araba: AirCar

Türkiye merkezli Softtech destekli uçan araba: AirCar

Türkiye merkezli Softtech firmasının yatırımcısı olduğu uçan araba modeli AirCar bir kez daha gündemde yer alıyor. Bu sefer menzil verildi.

Geleceğin ulaşımı yerden değil havadan yapılacak. Bunun için şu an birçok farklı uçan taksi ve uçan otomobil / uçan araba geliştiriliyor. İşte bunlar arasında AirCar da yer alıyor.

Yapılan açıklamaya göre Softtech’in teknoloji yatırımcısı olduğu, ilk prototipi ve deneme uçuşu 2021’in Şubat ayında tamamlanan uçan araba AirCar’ın geliştirmeleri devam ediyor. Söylendiği kadarıyla Softtech, insan kaynağı ve yatırım desteği ile uçan arabanın tam otonom uçuş ve yapay zeka sistemlerini geliştiriyor.

Elektrikli ve yüzde 100 otonom bir araç olarak tasarlanan AirCar’ın tek yolcu kapasitesi ile 80 kilometre, iki yolcu kapasitesi ile 50 kilometre menzil yapması hedefleniyor.

Bu menzil değerleri elbette yüksek değil ancak araç henüz geliştirme aşamasında yer alıyor ve direkt olarak şehir içi kullanıma özel olarak tasarlanıyor. Araç birçok benzeri gibi pervaneli ve elektrikli altyapıda.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Uçan araba AirCar, dikkat çeken gelecek çalışmaları arasında yer alıyor

Dünyada 300’den fazla girişimin elektrikli uçan arabalar üzerinde çalıştığını ve bunların yüzde 30’unun önümüzdeki beş yıl içerisinde ticari olarak hava taksi hizmetine başlamayı hedeflediğini belirten Softtech Genel Müdürü M. Murat Ertem, yaptığı açıklamada “Hayal gibi görünen uçan arabalara artık çok yakınız” dedi.

Yazılım, uçuş, otonom sürüş, yapay zeka, araç içi iletişimin yanı sıra uçuş planlama süreçlerinde uçtan uca Softtech ekibinin çalıştığını belirten Ertem, sözlerine “Dünya uçan arabaların gökyüzünde dolaştığı bir geleceğe doğru hızla ilerliyor.

Biz de AirCar ile dünyanın geleceğine yatırım yaptık. Yaklaşık 2 sene önce başlayan iş birliğimiz kapsamında AirCar için özel olarak oluşturduğumuz ekip adına da eşsiz bir deneyim fırsatı olduğuna inanıyorum” şeklinde devam etti

AirCar’ın şehirlerde yaşanan trafik problemini hava yolu ile çözmek amacıyla 2017 yılında kurulan bir girişim olduğunu aktaran AirCar Kurucusu Eray Altunbozar; Şehirlerde yaşanan trafik problemini iki kişilik, elektrikli ve otonom uçan arabalar ile çözmeyi planlıyoruz. Bu sistemin en önemli kısımlarından birisi ise yazılım. 2019 yılında AirCar’ın yazılımının gerçekleştirilmesi için ekip arayışındayken Softtech ile yollarımız kesişti.

İlk etapta sadece personel desteği ile başlayan iş birliğimiz bugün partnerlik düzeyine ulaştı. AirCar’ı tam otonom sistemler ile geliştirerek yazılım ve otonom sistemlerde alanında öncü firma yapma hedefindeyiz ” diye konuştu.

Uçan araba AirCar için gerçek kullanım hedefi çok uzak değil

Elektrikli ve yüzde 100 otonom bir araç olarak tasarlandığı belirtilen AirCar, sekiz pervaneli ve iki yolcu kapasiteli bir uçan araba olacak. Yukarıda da dediğimiz gibi iki yolcu ile 50 kilometre, tek yolcu ile 80 kilometre menzil yapabilecek aracın boş ağırlığı 250 kilogram.

Yolcu ile birlikte 450 kilograma kadar taşıma kapasitesi sunacak aracın 2023-2024 yılında kargo ve hava kurtarma aracı versiyonlarının üretilmesi hedefleniyor.

2025 yılında İstanbul semalarında uçmaya hazır aracın tamamlanması planlanırken AirCar’da bir sonraki hedef ise uçan arabanın 4 kişilik versiyonunun çalışmalarına başlamak.

İlginizi Çekebilir

OPPO’dan ilginç akıllı telefon konsepti