reklamı kapat

POPÜLER

2014 FIFA World Cup Brazil incelemesi

 - Güncelleme: 12 Mayıs 2014 10:08

Fifa

SAMBA
EA Sports, uzun yıllardır şampiyonaları es geçmeyip hepsinin etinden sütünden faydalanıyor. İlk olarak 28 sene önce ‘86 Meksika ile karşımıza çıkan Dünya Kupası oyunları, 98 yılına kadar bir türlü belini doğrultamadı. U.S. Gold tarafından hazırlanan ilk üç oyun gerçek anlamda çok kötüydü. Ancak 1997 yılında FIFA ile Electronic Arts arasında yapılan anlaşma sonucunda işin rengi değişti. 98 senesinde EA Sports’un önem verdiği oyun World Cup 98’di ve bu nedenle FIFA 98 dahi “Road to World Cup” takısıyla piyasaya sürülmüştü. Yan oyunlara bakışımız işte o sene değişti.

Fifa
World Cup 98 muazzam bir oyundu ve piyasayı silip süpürmüştü. Ardından gelen FIFA 99 ile birlikte çoğu kişiye göre hala gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunları olarak nitelendirilirler. Daha sonra gelen Dünya Kupası oyunları hep ortalamanın üzerinde olmuştur ancak hiçbiri 98’in yarattığı etkiyi yaratmayı başaramadı ne yazık ki. Şimdi ise karşımızda 2014 FIFA World Cup Brazil var. Oyun hakkında konuşmadan önce bilmemiz gereken bazı gerçeklerin altını çizelim. Bir kere 2014 yılı itibarıyla futbol oyunları yarışını önde götüren seri FIFA olarak görünüyor. 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği çıkışla tahtı PES serisinden devralan FIFA, şimdilik koltuğunda rahat. Ancak bu durumun yarattığı bazı handikaplar yok değil. Her ne kadar PES gerçekten ciddi bir rakip gibi görünse de, FIFA’nın her geçen yıl arayı açması nedeniyle rehavete kapıldığı hissediliyor.

Fifa
2014 Dünya Kupası oyununda bunu net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Karşımızdaki oyun her ne kadar bir yan oyun olsa da, bu onun yeniliklerle gelmesine engel olmamalı. Bugüne dek Dünya Kupası oyunları müthiş farklılıklar içermedi belki ancak bu kadar benzer bir yapıyı korudukları da görülmemişti. World Cup 2014, FIFA 2014 oynayan bir kişi için ekstra farklılıklara sahip değil. Hem görsel hem de yapısal anlamda bu kadar benzeşen iki oyuna birden sahip olmak için ne gibi motivasyonları olabilir ki bir insanın? Çok değil, yaklaşık altı ay sonra yeni bir FIFA oyununun geleceği; dahası Temmuz ayından sonra online mücadeleler için rakip bile bulunamayacağı gerçeği ortadayken bu oyuna sahip olmamak için elde oldukça geçerli sebepler bulunuyor. Peki aksini destekleyen hiçbir teşvik edici unsur yok mu? Elbette var.

Fifa
Bir kere bu bir Dünya Kupası oyunu. Tüm dünyada sadece futbolun konuşulduğu bir dönemde o atmosferi daha yoğun yaşayabilmek için en büyük fırsat. Oynanacak maçları bir gün önceden arkadaşlarınızla oynamak ve sonuç hakkında fikirler oluşturmak her zaman çok zevkli olmuştur. Veya bir Türk olarak Fatih Terim’in başaramadığını başarıp, ülkemizi Dünya Kupası’na götürmeye çalışmak bizim ellerimizde. Oyun sadece finalistleri değil, 203 ülke takımını bünyesinde barındırıyor ve bu sayede eleme gruplarından itibaren senaryoyu baştan yazabiliyorsunuz. Türkiye’nin sadece bu sayede finallere gidebiliyor olması sizi ne kadar mutlu eder orası ayrı konu elbette.