reklamı kapat

POPÜLER

Seat Ibiza

2017 Seat Ibiza ve öne çıkan tüm yeni özellikleri

 - Güncelleme: 16 Mart 2017 08:59

Seat, Ibiza’nın merakla beklenen tanıtım etkinliğini nihayet gerçekleştirdi. İşte yeni Ibiza’nın dikkat çeken yenilikleri…

Seat’ın ülkemizde de olmak üzere küresel bazda en çok satan otomobili olan Ibiza meraklı bekleyişin ardından nihayet karşımıza çıktı. Tanıtım etkinliği öncesi görselleri ortaya çıkan Ibiza’nın en merak edilen özellikleri de resmiyet kazanmış oldu. Tasarım olarak ilk sızıntılarda da değindiğimiz gibi Leon’a daha yakın bir forma bürünen Ibiza’nın teknik ve donanımsal olarak artık çok daha güçlü bir konuma geldiğini söyleyebiliriz. 2017 Ibiza’nın tanıtımından öne çıkan yeniliklerine yakından bakalım.

Leon’dan hallice: Tasarım – Donanım

Yeni Ibiza’nın tasarımı geçtiğimiz dönemlerde sizlerle paylaşmış olduğumuz haberlerimizde de değerlendirme fırsatı yakalamıştık. Beşinci jenerasyon özellikle yeni far grubuyla gözle görülür değişiklikleri beraberinde getiriyor. Leon’a yaklaşan ön tasarımı araca bir o kadar daha karakter katan arka kısım tamamlıyor. Aracın bu dinamik görüntüsündeki önemli etmenlerden olan keskin çizgileri de es geçmememiz gerekiyor. Peki yeni Ibiza’nın rakamsal değerlerinde ne gibi bir değişiklikler var?

Öncelikle yeni Ibiza’nın 4.061 mm olan uzunluk ve 1.445 mm olan yükseklik değerlerinde kayda değer bir değişiklik (2 mm daha kısa, 1 mm daha alçak) yapılmadığını belirtelim. Seat’ın bu alanda mesai harcadığı kısımların genişlik ve aks mesafesi ayağında olduğunu görüyoruz. Volkswagen’in yeni nesil MQB A0 platformu üzerine geliştirilen ilk otomobil olan 2017 Ibiza, yerini aldığı modele göre 87 mm daha geniş ve 95 mm daha uzun aks mesafesi değerlerine sahip. Aks mesafesindeki bu artışla birlikte 355 litreye ulaşan bagaj hacmi toplamda 63 litrelik artış göstermiş. Bagaj hacmiyle birlikte Seat’ın arka diz ve baş mesafesi konusunda da 35 ve 24 mm artışla daha iddialı olduğunu söyleyebiliriz.

Yeni Ibiza’nın donanımsal seçeneklerine yakından baktığımızda S, SE, FR ve Xcellence paketlerinin sunulanlar arasında görüyoruz. Henüz her donanım seviyesi için detaylı bilgileri paylaşmayan Seat, Ibiza’nın başlangıç seviyesinde 5 inç büyüklüğünde ekrana sahip multimedya ve otonom acil frenleme sistemine yer vereceğini ifade ediyor. Merkezde konumlandırılan ekranın donanım seviyelerine göre 8 inçe kadar yükseldiğini belirtmekte fayda var. Ayrıca bu değerin bu sınıftaki bir otomobil için kullanıcısını memnun edebileceğini de unutmadan söyleyelim. Ibiza’da adaptif hız sabitleyici, ön ve arka kamera, LED gündüz farları, kablosuz telefon şarjı, Apple CarPlay / Android Auto-MirrorLink desteği ve Beats Audio‘nun ses sistemi, ön bölge asistanı, trafik sürüş asistanı ve anahtarsız çalıştırma gibi donanımlar da yine seviyelere göre değişen önemli özellikler arasında yer alıyor.

İddialı yeniler: Altyapı – Motor

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere Volkswagen grubunun yeni nesil platformu üzerine geliştirilen ilk model olan Ibiza’nın altyapı değişimleriyle birlikte sürüş dinamiklerinde de önemli geliştirmelerin yapıldığı ifade ediliyor. Yeni platformla birlikte özellikle rijitlik (burulma direnci), viraj kabiliyeti ve yol tutuş konusunda önemli iyileştirmelerle karşılaşacağımız söyleniyor. Özellikle FR donanımla birlikte değişen süspansiyonlar ve Comfort, Eco, Sport ve Kişisel olarak belirlenen sürüş modları beşinci jenerasyonun sürüş deneyimi konusunda vadettiği performansın önemli parçaları arasında. Motor seçeneklerine geçmeden önce işin içerisinde Seat olduğunda performans kriteri önde gelen kullanıcıların aklına hemen Cupra’nın geldiğini tahmin edebiliyoruz. Lakin beşinci jenerasyon Ibiza Cupra’nın özellikleri henüz açıklanmadığı için bir süre daha beklememiz gerekiyor diyelim ve standart motorlara yakından bakalım.

Yeni platformun sürüş karakteriyle birlikte yakıt ekonomisinde araca katkı sağladığını belirten Seat, motor kısmında az da olsa bazı iyileştirme yapmayı ihmal etmemiş. Halihazırda 75 beygir güç üreten 1.0 litrelik benzinli ve 90 beygir ve 110 beygirlik seçeneklere turbo motorlardan daha iyi performans değerleri gözlemleniyor. Tabii ki bu versiyonlardan hangisinin ülkemize geleceği henüz belli değil. Beş ileri manuel şanzımanla kombin edilen bu motorla birlikte 80 ve 95 beygir güç üreten 1.6 litrelik dizel ünitelerin yer aldığı bilgisi veriliyor. Seat, 2017’nin ilerleyen günlerinde 150 beygir güç üreten 1.5 litrelik yeni TSI motorun seçeneklere dahil olacağının altını çiziyor. Altı ileri manuel ve yedi ileri otomatik şanzımanlarla kombin edilen bu motorun ülkemizde sunulup sunulmayacağını da önümüzdeki günler gösterecek.

2017 Ibiza’yı özel bir etkinlikle Barselona’da tanıtan Seat, otomobilini kullanıcılarla mart ayında kapılarını açacak olan Cenevre Otomobil Fuarı‘nda buluşturacak. O güne kadar Ibiza ile ilgili genel değerlendirme yapma şansımız varken fuar kapsamında Seat’ın donanım ve fiyat bilgilerini de paylaşmasını bekliyoruz.

Tasarımı ve donanımlarıyla ilgimizi çekmeyi başaran yeni Ibiza’nın sürüş dinamiklerini test etmek için sizler gibi bizler de sabırsızlanıyoruz.