reklamı kapat

POPÜLER

oyun

2022 özeti: “Oyun dünyasında kim hangi stüdyoların ve oyunların sahibi durumunda?”

 - Güncelleme: 29 Ocak 2022 19:55

Oyun dünyasında son dönemde büyük alımlar oldu. Peki 2022 itibarıyla sektörde kim hangi stüdyoların ve oyunları sahibi durumunda?

Bu sorunun cevabının Twitter kullanıcı @Eterr en güzel şekilde veren isim oldu. Yukarıda ya da burada görebileceğiniz bir görsel hazırlayan Eter, gelinen son durumu açık olarak gözler önüne seriyor. Bu görselin hazırlanmasının arkasında esasen Microsoft‘un geçtiğimiz hafta Activision Blizzard firmasını satın alması yer alıyor. Bu büyük ses getiren adım için tam 68,7 milyar dolar ödeyen firma, bu sayede Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot ve StarCraft gibi oyunları kendi ekosistemine dahil etti.

Microsoft daha önce de oyun dünyasındaki en büyük hamlelerin birisini yaparak Bethesda firmasını (Çatı şirket ZeniMax Media dahil ZeniMax çatısı altında yer alan id Software, Arkane Studios, Tango Gameworks, Alpha Dog Games, Machine Games ve Roundhouse Studios stüdyoları) satın almıştı. Firma bunun için 7,5 milyar dolar ödemişti.

Oyun dünyasında satım alım yapan tek isim elbette Microsoft değil. Geçtiğimiz dönemde Sony ve Tencent gibi firmalar da büyük alımlar yaptı. En son alımlardan birisi ise çatısı altında Rockstar Games, 2K ve Private Division gibi dağıtımcıları barındıran Take-Two Interactive‘in mobil oyun devi Zynga’yı tam 12,7 milyar dolar karşılığında satın alması olmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İşte tüm bunlar için bir “şu an oyun dünyasında kim kimin” merkezli bir tablo hazırlayan Eter, dev isimlerin çatısı altındaki firmaları açık olarak gözler önüne serdi. Bazı görüşlerin aksine oyun dünyasında tek bir tekel bulunmuyor. Yukarıdaki tablonun altında görebileceğiniz üzere pazarda halen bağımsız kalabilen firmalar da bulunuyor. Aynı zamanda özellikle Steam sayesinde bağımsız geliştiriciler de harika oyunlar sunmaya devam ediyor.

İlginizi Çekebilir: Motorola’nın uzaktan kablosuz şarj teknolojisi