reklamı kapat

POPÜLER

2022 Toyota Aygo X

2022 Toyota Aygo X; kompakt rekabetin yeni üyesi yüksek güvenlik destekleriyle geldi

 - Güncelleme: 05 Kasım 2021 13:56

Markasının Avrupa odaklı SUV atılımının en ufak üyesi olacak 2022 Toyota Aygo X, erişilebilirlik üzerine kurulan dinamiklere sahip.

Toyota’nın yaklaşık 15 yıldır ürün gamında yer verdiği kompakt modeli Aygo, 2022 model yılıyla birlikte pazardaki Cross dönüşüm trendinden nasibini alıyor. Markanın Avrupa pazarındaki SUV atılımının en ufak temsilcisi olacak olan 2022 Toyota Aygo X, bugün itibarıyla seri üretim dinamikleriyle karşımıza çıktu. A segmenti niteliğinde bir Cross modeli olan Aygo X, Avrupa odaklı kullanıcılara dört farklı tasarım/donanım kombinasyonuyla sunulacak.

Toyota Aygo X için öne çıkan teknik özellikler

Toyota’nın GA-B platformu üzerine üretim bandına taşıyacağı yeni Aygo X, önceki nesil Aygo modelinden yetenekleri gereği ebatsal verileriyle ayrılıyor. Toplamda 3.700 milimetrelik uzunluk değeriyle gelen model bu noktada öncekine göre 235 milimetrelik iyileştirme barındırıyor. Aks mesafesi tarafında yapılan 90 milimetrelik iyileştirme de özellikle arka bölümde seyahat edecekler için kolaylıkla hissedilecek farklardan birisi olacak. Otomobilin tasarımı oluşturulurken burun bölümünde mevcut Yarise göre 72 milimetre daha kısa çizgi belirlendiğini görüyoruz. Buradaki kompaktlığa geçiş, Yaris’te tercih edilmeyen 18 inç ebatlı büyük jantlar için kapıları aralıyor.

Genişlik tarafında önceki Aygo ürün gamından 125 milimetre daha ileride konumlanan modelde bu sayede omuz mesafesinde de iyileşme söz konusu. Ebatların her tarafında işlenen bu iyileştirmelerin sonucunda bagaj tarafında da 60 litre gibi radikal bir artış bizi bekliyor. Aygo X bu sayede 231 litrelik kullanım alanı sunarken, bu değeriyle de segmentinin referanslarından biri haline geliyor. Toyota cephesi aracın 4,7 metrelik dönüş çapını da özellikle belirtmeden geçmiyor. Bu sayede Aygo X’in dar şehir sokaklarında fark edilir avantajlar sağlaması beklenebilir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Teknolojik destekler ve motor

Aygo X her ne kadar giriş segment bir otomobil olarak lanse edilse de, söz konusu güvenlik olduğunda üst segmenti aratmayan parçaların varlığı dikkat çekiyor. Segmentinde ilk niteliği taşıyan parçalar arasında; çarpışma öncesi uyarı sistemi, yaya ve bisikletli algılama, çarpışmadan kaçınma, akıllı adaptif sistemi, acil direksiyon müdahelesi ve şerit takip asistanı gibi oldukça başarılı destekler var. Kokpit tarafına geçtiğimiz bu güvenlik desteklerinin teknolojik donanımlarla desteklendiği bir tablo bizi karşılıyor. Kablosuz akıllı telefon şarjı ve 9 inçlik multimedya ekranın bu noktada günlük kullanımda en işlevsellerden biri olduğunu söylemek mümkün. Motor tarafında is Aygo X için şimdilik sadece 1.0 litrelik üç silindirli motor masada görünüyor. Ekonomi odağında geliştirilen bu motor 70 beygir güç ve 93 Nm’lik tork değerlerini üretirken, şanzıman tarafında 5 kademeli manuel ile CVT otomatik kombinasyonuyla geliyor. Fiyatları henüz açıklanmayan Aygo X, önümüzdeki yılın ilk çeyreğiyle birlikte yollara çıkmaya başlayacak.

İlginizi çekebilir

Toyota Yaris Cross için çarpışma testi sonuçları açıklandı