reklamı kapat

POPÜLER

Akıllı telefon

Akıllı telefon hack’lemek için bulunan şaşırtıcı yöntem [Video]

Ultrasonik ses dalgaları kullanılarak akıllı telefon ve dijital asistanlar üzerinde gerçekleştirilen yeni bir hack yöntemi ortaya çıktı.

Akıllı telefon modellerine yönelik birçok farklı saldırı ya da hack yönetimi bulunuyor. Yeni bulunan bir yöntem ise daha önce gördüklerimize hiç benzemiyor. Bu yöntemin arkasında Washington Üniversitesi araştırmacıları bulunuyor. Yani henüz herkesi riske atan bir durum bulunmuyor. Peki bu şaşırtıcı yöntem nasıl çalışıyor? Yöntemin temelinde ultrasonik ses dalgaları kullanmak yer alıyor. Bu ses dalgalarını insan kulağı işitmiyor ancak telefonlar yüzey üstünden aktarım aracılığıyla algılıyor. Araştırmacılar ultrasonik ses dalgaları kullanarak Google Asistan ya da Apple Siri gibi dijital asistanlara “bizim duyamadığımız” farklı komutlar verebiliyor. Yani bir bakıma akıllı telefonları ve dijital asistanları hack’leyen araştırmacılar, bu sayede sessiz şekilde istedikleri birçok şeyi yaptırabiliyor. Surfing Attack adı verilen süreçte bir bilgisayar ile akıllı telefon modelinin aynı yüzeyde duruyor olması yeterli oluyor. Yani bu saldırı uzaktan değil yüzey üzerinden yapılıyor. Burada en iyi sonucun ahşap yüzeylerde elde edildiği aktarılıyor ve denene 17 telefondan 15’inde başarıya ulaşıldığı aktarılıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Akıllı telefon modelleri saldırılara eskisi kadar açık değil

Çünkü firmaların bu konuda çok ciddi çalışmaları bulunuyor. Yukarıdaki Surfing Attack ise aşırı özel bir durum olarak kullanıcıları henüz bir risk atmıyor. Ancak görebileceğiniz üzere güvenlik sadece yazılım açıklarını kapatmak ile olmuyor. Firmaların maalesef bu tarz şeyleri de göz önüne alması gerekiyor. Yukarıdaki saldırıdan korunma konusunda en iyi çözümün ise kalın telefon kılıfları olduğu verilen bilgiler arasında yer alıyor. Bu sayede ultrasonik ses dalgaları telefona ulaşmıyor deniyor.